hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Segítenek a válságban: országos akciót indít a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata
Egy doboznyi segítség, buzdítás és szeretet
Segítenek a válságban: országos akciót indít a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata

Fotók: HISZ

2023. 03. 23.
A cél, hogy 3000 alapvető élelmiszert tartalmazó dobozt juttassanak el országszerte a Hit Gyülekezete szolgálata által érintett személyekhez és családokhoz, akik az élelmiszerinfláció miatt nehéz helyzetbe kerültek.

Negyvennégy százalék. A KSH adatai szerint ennyivel drágultak Magyarországon az élelmiszer­árak mindössze egy év leforgása alatt. Mindennap szembesülünk a boltokban, hogy a korábbi nagybevásárlások összegéből jó, ha néhány napig futja, és bárhogy is próbáljuk variálni a tételeket, a blokk alján lévő összeg mégis megdöbbent minket. Különösen fájdalmas a négyszáz forintos tej és az ezerforintos kenyér látványa azoknak, akik már az infláció előtt is csak nehezen tudták kigazdálkodni, hogy mindennap friss ételt tegyenek a családjuk asztalára.

Kiss Péter, a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának igazgatóhelyettese elmondta: a magyar emberek híresen nehezen ismerik el, hogy segítségre van szükségük, és sajnos sokan, akik korábban talpon tudtak maradni anyagilag, a társadalom számára láthatatlanul lesznek a mindennapi életben nélkülözők. Lelkileg sem könnyű ugyanis feldolgozni, hogy az, aki korábban másokat támogatott, most hirtelen maga is támogatásra szorul.

Éppen ezért tűzte ki célul a Hit Gyülekezete és a szeretetszolgálata, hogy tavasszal egy olyan karitatív akciót indít, amiben országszerte 3000 tartós élelmiszert tartalmazó ajándékdobozt juttat el a közösségükhöz tartozó, nehéz helyzetbe került hívők vagy a gyülekezethez kötődő személyek számára. Egy fővárosi panelházban élő nagycsaládtól egészen a legkisebb faluban lévő idős özvegyasszonyig, akivel például a Vidám Vasárnap televíziós istentiszteleten keresztül kerültek kapcsolatba. Mindehhez olyan támogatókat keresnek, akik egy-egy doboz tartalmának költségét, tízezer forintot adományozva segítenek a cél elérésében.

A konkrét segítségnyújtáson túl egy szívhez szóló üzenetet is közvetíteni akarnak: bármilyen élethelyzetbe is kerültél, fontos vagy a számunkra!

Ennek egyik formája pedig, hogy a gondosan összeállított élelmiszerdobozok oldalára bátorító üzeneteket írnak: legtöbbször olyan bibliai igéket, amik az aktivista, adományozó számára is sokat jelentettek korábban. A feliratok mellett a dobozba egy-egy lepecsételt levelet is elhelyeznek. A kedves gesztuson túl az országos mozgalom legfontosabb eleme a meglátogatás öröme, amiben a Hit Gyülekezete tagjai vesznek részt, akik az ajándékokkal személyesen mennek el az érintettek otthonába. A meglátogatás ugyanis az egyik legmélyebb együttérzési és buzdítási forma a Bibliában: „beteg voltam, és meglátogattatok; fogoly voltam, és eljöttetek hozzám” – mondta Jézus azokról, akik önzetlenül és szívből, személyesen is támogatásukat fejezték ki a nehéz helyzetbe került embertársaik számára.

Fotók: HISZ
(Fotók: HISZ)

Egy beszélgetés, egy közös ima segít abban, hogy a megajándékozott személy ne érezze azt, hogy senki nem gondol a helyzetére. A magány, elvetettség, szomorúság ugyanis nagyon gyakran szorosan együtt jár az anyagi nehézségekkel, különösen, hogy a legtöbb esetben a krízishelyzet mögött személyes drámák húzódnak meg. A Szeretetszolgálat munkatársai elmondták, hogy az elmúlt években nagyon megnövekedett az egyedülálló szülők száma Magyarországon (a KSH adatai szerint ez közel fél millió gyermeket érint), sőt több esetben a szétszakadt családban lévő gyermekek az idős nagyszülők gondozásába kerülnek, akik a kis nyugdíjuk és időskoruk ellenére vállalják az unokáik nevelését.

Országosan több száz személyt támogatnak rendszeresen, akik között valódi rejtett hősök is vannak, akik felfoghatatlan erőfeszítéseket tesznek, hogy valahogy egyben tartsák azt a családot, amit az élet drámai eseményei akarnak szétszakítani. Például fiatalok, akik idős szüleiket napi szinten ápolják, vagy akik egy komoly betegség ellenére is hűségesen nevelik gyermekeiket.

Az első 300 dobozt – aminek értéke több mint 3 millió forint volt – hétvégén állították össze az aktivisták és a Bornemisza Péter Gimnázium diákcsoportja a budapesti Hit Parkban, ahonnan az ajándékok egy része már rögtön autókba is került, hogy induljon a fővárosi és Pest megyei támogatott személyeknek.

A Szeretetszolgálat munkatársai a tavaszi akció során több megyeszékhelyen is terveznek hasonló csomagoló napokat, hogy az ország minél több pontjára el tudjanak jutni a rászorulókhoz. A nagylelkű adományozók által megvásárolt élelmiszercsomagokhoz ősszel a Hit Gyülekezete közhasznú alapítványa, a Hit és Erkölcs Kulturális Alapítvány is hozzájárul majd. Az Alapítvány a Szeretetszolgálat rendszeres támogatója és idén ősszel az 1%-os felajánlásokból kiemelten támogatja majd a karitatív akciót, így az év során több hullámban is tud majd érkezni egy doboznyi segítség, buzdítás és szeretet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!