hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Folytatódik a történelmi Bibliaper, újabb demonstráció készül Budapesten
Szabadságharc újratöltve
Folytatódik a történelmi Bibliaper, újabb demonstráció készül Budapesten

Forrás: CNE

2023. 08. 24.
Messzeható nemzetközi hatása lehet az augusztus 31-én folytatódó finn bibliapernek, melyben Päivi Räsänen finn képviselő asszonynak immár másodfokon kell felelnie azért, hogy keresztényként a szexualitásról, házasságról a Biblia álláspontját képviselte, és idevonatkozó igeverset idézett.

Talán többek számára különösnek tűnhet, miért is foglalkozik a Hetek ilyen alaposan, behatóan egy másik országban kibontakozó perrel. A tavalyi és az idei évben is számos hetilapbeli és online cikket szenteltünk a témának, illetve egy szimpátiatüntetés keretében is kiálltunk a volt finn belügyminiszter mellett. Mindezt azért tartottuk fontosnak, mivel pere nem csupán finn belügy, tárgya az, hogy egy hithű keresztény ember Jézus Krisztus parancsával összhangban megélheti és nyilvánosan megírhatja, elmondhatja-e örök bibliai igazságokon álló hitét, vagy sem. Sőt, ebben az esetben az is felmerül, vajon uszításnak minősülhet-e, ha a kor meghatározó, szent tehénként kezelt identitáskultúrájával ellentétes tartalmú verset, üzenetet oszt meg a Szentírásból. Cenzúrázható-e a Biblia? Cenzúrázható-e a kereszténység? Van-e helye véleményszabadságnak, vagy a liberális fősodorral szembemenő polgárokra drákói szigorral csap le a jog, hogy elnémítsa, és a négy fal közé szorítsa gondolataikat? Európa zsidó–keresztény gyökerei, polgárainak alapvető szabadságjogai kerültek veszélybe a finn perben, mellyel, úgy tűnik, a finn államügyész példát akar statuálni.

A hitvallás uszítás?

De mi is a per tárgya? Päivi Räsänen volt belügyminiszter, jelenleg parlamenti képviselő 2019-ben közzétett egy Twitter-üzenetet a Róma levél 1:24–27 verseiről, bírálva a Finnországi Evangélikus Egyház és a Pride-rendezvény hivatalos partnerségét. A főügyész, Raija Toiviainen három ügyben kezdett büntetőeljárást a volt belügyminiszter ellen „kisebbség elleni uszítással” vádolva meg Päivi Räsänent. Az egyik a Twitter-üzenet volt, a másik egy kisebb írása, amelyet 2004-ben írt „Férfinak és nőnek teremtette őket” címmel. Ezzel kapcsolatban Juhana Pohjolával, a Finn Evangélikus Missziós Egyházmegye püspökével szemben is vádat emeltek Räsänen írásának közzététele miatt. A harmadik eljárás pedig a 2019-ben adásba került Mit gondol Jézus a homoszexuálisokról? című rádiós beszélgetés nyomán indult meg.

A rendőri vizsgálat megállapította, hogy nincs jogalapja egy bűnügyi vizsgálatnak a „Férfinak és nőnek teremtette őket” című kiadvánnyal kapcsolatban, hiszen ha a Biblia bármelyik tanítása elegendő ahhoz, hogy az abban foglaltakat bűncselekménynek nyilvánítsák, akkor a Biblia kiadása és terjesztése is bűncselekménynek számítana és büntetést vonhatna maga után.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!