hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Tajvan fontosabb Amerikának, mint Ukrajna”
Interjú Liu Si-Csunggal, Tajpej Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetőjével
„Tajvan fontosabb Amerikának, mint Ukrajna”

Forrás: Hit Rádió

2023. 04. 13.
Tajvannak nagyon fontos biztonsági és stratégiai szerepe van az Amerikai Egyesült Államok átfogó ázsiai biztonsági programjában – fogalmazott Liu Si-csung a Hit Rádió Létkérdés című műsorában annak kapcsán, hogy Caj Jing-ven, Tajvan elnöke egy tíznapos külföldi körúton vett részt, melynek során több közép-amerikai ország mellett az Amerikai Egyesült Államokat is útba ejtette. Kaliforniában a Kevin McCarthy republikánus házelnök vezette kétpárti amerikai törvényhozási delegáció találkozott az elnökkel.

Amerikai képviselőházi elnök és tajvani elnök első alkalommal találkozott az Egyesült Államok területén, igaz, mindkét fél hangsúlyozta, hogy a hivatalos állami vezetőknek szóló tisztelet­adás elmaradt, és az elnök asszony útja magánút. A Kínai Népköztársaság Los Angeles-i főkonzulja bírálta a találkozót, mint olyan eseményt, amely nem szolgálja a térség békéjét, stabilitását és biztonságát, valamint arra figyelmeztetett, hogy a politikai találkozó alááshatja a kínai–amerikai kapcsolatok politikai alapját. Ugyanezen a napon a kínai haditengerészet hajókat küldött Tajvan közelébe, a hivatalos pekingi indoklás szerint „közös őrjáratra és felülvizsgálatra”.

* * *

Nem érzi úgy, hogy Tajvan különleges státusza egyfajta felelősséget ró az ön országára? Úgy tűnik, hogy egyetlen látogatásból is komoly nemzetközi felhördülés lehet, gondoljunk csak a korábbi házelnök, Nancy Pelosi tajvani útjára, és annak súlyos következményeire. Kína ezeket a megmozdulásokat provokációnak minősíti, és akár katonai erők bevetésével is reagál…

– Nem ez az első eset, hogy egy demokratikusan megválasztott tajvani vezető útba ejti az Egyesült Államokat úgy, hogy közben meglátogatja a dél-amerikai és közép-amerikai szövetségeseit. Az amerikai elnökök számára pedig mindig is fontos volt, hogy a tajvani vezetőt méltósággal és tisztelettel, biztonságos körülmények között fogadják. Álláspontom szerint a kínai kormány túlreagálja a mostani látogatást, nincs okuk arra, hogy ilyen érzelemdúsan viselkedjenek. Az elnökünk látogatása Amerikában nagyon gyakorlatias jellegű. Ez a gesztus egyrészt a tiszteletről szól, másrészt pedig arról, hogy az Egyesült Államok biztonságos és megfelelő átszállási lehetőséget teremtsen az elnök számára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!