hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mik Kína tervei a „Tajvan-kérdés” megoldására?
Feszültség a tajvani szorosban
Mik Kína tervei a „Tajvan-kérdés” megoldására?

Tajvan megszállásával a Dél-kínai-tenger gazdag nyersanyagai és a világ legfontosabb tengeri kereskedelmi útvonala fölötti hatalom is Kína kezébe kerülne.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 03. 24.
A Kína és Tajvan közötti évtizedek óta növekvő feszültség magában hordozhatja egy olyan globális válság vagy akár háború csíráját, ami mellett a mostani ukrán konfliktus is eltörpülhet. De egyáltalán miért merül fel, hogy Kína lerohanja Tajvant?

Kína a világ egyik leghosszabb történelmét maga mögött tudó állama és azon kevés területek egyike, ami az újkőkortól az atomkorig fajsúlyos nemzetközi szereplő tudott lenni. Azonban Kína útja nem volt töretlen, sem pedig veszteségektől mentes. A középső birodalom a gyarmatosítás korában prédául esett nemcsak a nyugati koloniális hatalmaknak, de még a sokáig kistestvérnek tekintett Japán Birodalomnak is. A megaláztatás száz éve, vagyis az 1850-től 1950-ig tartó időszak és egy véres polgárháború után azonban a Kínai Kommunista Párt nekilátott, hogy országukat ismét a világhatalmak közé navigálja.

A Mao Ce-tung utáni Kína ügyesen egyensúlyozott a hidegháborúban a két szuperhatalom között. A Teng Hsziao-ping által vezényelt nyitás a szabadpiacok felé, továbbá a világkereskedelembe és a logisztikai-kereskedelmi láncokba való integrálódás Kínát a világ gyártóközpontjává, egy megkerülhetetlen gazdasági partnerré és a világ második legnagyobb gazdaságává tette. Kínát ebben az időszakban a magával törődő, békeszerető és gazdaságorientált kép jellemezte.

Azonban ahogy erősödött a gazdaság, annál inkább elkezdtek előretörni azok a gondolatok a párton belül, amelyek elégtételt akarnak venni a megaláztatás évszázadáért, és ki akarják vívni a Kínának járó tiszteletet a nemzetközi porondon. Ennek a politikának az egyik fő képviselője a harcos forradalmári családból származó befolyásos Hszi Csin-ping, aki rövid idő alatt a párt egyik üdvöskéje lett az általa személyesen felügyelt pekingi olimpia sikeres lebonyolítása után.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!