hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vujity Tvrtko Floridából: most az emberélet a legfontosabb
Miért ilyen pusztítóak a hurrikánok?
Vujity Tvrtko Floridából: most az emberélet a legfontosabb

Fotó: AP

2022. 09. 29.
Európa nagyon szerencsés, hogy elkerülik az olyan trópusi ciklonok, mint amilyenek rendszeresen sújtják a karibi térséget vagy Délkelet-Ázsiát – mondta lapunknak Tóth Tamás meteorológus.

Általában olyan hurrikánokról hallunk híreket, amelyek az Egyesült Államokat sújtják. Ez azt jelenti, hogy ott gyakoribbak az ilyen óriásviharok?

– Ezek a forgószelek, amelyek igen nagyméretű örvénnyel rendelkeznek és egy központi szem körül forognak,  időről időre nemcsak az Egyesült Államok délkeleti államaiban, hanem a Karib-szigetvilágban is pusztítanak, csak azoknak az országoknak a szenvedéseit nem kíséri olyan figyelem. A legerősebbeket az ötös kategóriába sorolják. Amikor egy ilyen ötös kategóriájú hurrikán szárazföldet ér, gyakorlatilag mindent letarol, tehát a földdel tesz egyenlővé.

A modern történelem talán legpusztítóbb trópusi ciklonja, amit Ázsiában nem hurrikánnak neveznek, a Haian nevű szupertájfun volt, ami a Fülöp-szigetek középső részét tette a földdel egyenlővé. Az a térség a mai napig nem heverte ki ennek a pusztítását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!