hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Brazil választások: így állítaná át az evangéliumi keresztényeket a baloldal
Nyerhet-e az első fordulóban alulmaradt Bolsonaro?
Brazil választások: így állítaná át az evangéliumi keresztényeket a baloldal

Fotó: AP / Eraldo Peres

2022. 10. 06.
Elnökválasztást tartottak vasárnap Brazíliában. A két jelölt gyökeresen eltérő irányvonalat képvisel, így az október 30-ai második forduló komoly jelentőséggel bír majd az ország, de az egész világ számára is.

Jair Messias Bolsonaro napjaink egyik legerőteljesebben támadott politikusa.

A sokak által trópusi Trumpként gúnyolt brazil elnök abban is hasonlít amerikai párjára, hogy a média teljes erőbedobással igyekszik a lehető legsötétebb színekben feltüntetni, mintha valami dühöngő őrült lenne. Az európai fülnek valóban szokatlanul hangozhatnak az elnök időnként rendkívül nyers megnyilatkozásai, de azért a kulturális különbségek mellett érdemes bekalkulálni azt is, hogy a brazíliai hírek hozzánk elsősorban a főáramú médián keresztül jutnak el, és mivel a portugál nem éppen a leg­elterjedtebb nyelv a kontinensünkön, jóval nehezebb alternatív információforrásokkal ellenőrizni a róla megjelenő hírek tényszerűségét.

Egy vereséggel felérő győzelem és egy biztató vereség

Emellett Bolsonaro személyében nem egy dörzsölt, diplomatanyelvű politikusról van szó, hanem egy exkatonatisztről, aki mióta csak része a brazil közéletnek, mindig elég keményen kommunikált. A brazilok tudták, kit választanak meg 2018-ban, és táborának jelentős része most is kitart mellette. Azonban sokkal nehézkesebb a helyzet, mint négy évvel ezelőtt. Hiába kapott majdnem kétmillióval több szavazatot, ez most csak 43,4 százalékhoz és egy második helyhez volt elég. Ellenfele, a munkáspárti visszatérő, Luiz Inácio Lula da Silva (becenevén: Lula) 57 millió szavazattal nyerte meg az első fordulót. A politizálásba Fidel Castro bátorítására belekezdő, egyébként híresen Irán-párti és Izrael-ellenes Lula 2003 és 2010 között már kormányozta az országot, a kollektív emlékezet pedig az ország gazdaságának felemelkedését és a szegények szociális helyzetén történt radikális javulást köti regnálásához.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!