hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így kell eltávolítani egy elnököt: a brazil választás tanulságai
Válságban a helyi demokrácia?
Így kell eltávolítani egy elnököt: a brazil választás tanulságai

Lula egy kampány­rendezvényen São Paulo belvárosában idén augusztusban.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 11. 10.
A média néhány nap alatt elfelejtette a furcsa eredménnyel zárult október 30-i brazíliai elnök­választást és a nyomában járó tömeges tiltakozásokat is. A valóban tiszta képviseleti rendszer biztosítása érdekében pedig fontos lenne feltárni a bírói elit túlkapásait és az elektronikus szavazás hátrányait.

Brazília Luiz Inácio da Silva előző két kormányzása alatt történelmének legnagyobb korrupciós botránysorozatát élte meg. Börtönviselt múltja mégsem zárta ki „Lulát” az elnökválasztási versenyből, amellyel kapcsolatban azonban sokaknak nem csak emiatt van fenntartásuk. Az október 30-án tartott második fordulóban az ország választási hatósága, a Legfelsőbb Választási Törvényszék (Tribunal Superior Eleitoral, TSE) már akkor győztesnek kiáltotta ki a baloldali politikust, amikor az még kevesebb mint 1 százalékos előnnyel vezetett Jair Bolsonaro előtt.

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 100 nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

J. R. Guzzo, Brazília egyik legnevesebb újságírója Visszatérés a tett színhelyére (De Volta à Cena do Crime) című cikkében „soha nem látott jogi és politikai csalásnak”, illetve „a bírói hatalom példátlan beavatkozásának” tudja be da Silva újbóli hatalomra kerülését. Mint írja, „a Legfelsőbb Bíróság és választói ága, a Legfelsőbb Választási Törvényszék egy olyan mechanizmust épített ki, amely a baloldali jelöltek előnyét szolgálja. Az első lépés az volt, hogy ezek a meg nem választott bírák egyszerűen hatályon kívül helyezték a Lula elleni négy ítéletet, és ezzel együtt »varázslatosan« eltüntették büntetett előéletét, amely miatt eleve nem is indulhatott volna a választáson.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!