hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megalakult az árnyék-EU?
Macron alternatív közösséget hívott életre
Megalakult az árnyék-EU?

Fotó: AP / Petr David Josek

2022. 10. 13.
Oroszország és Belarusz kivételével minden európai ország részt vett a csúcstalálkozón.

A csoportot Emmanuel Macron francia elnök ötlete hívta életre, és magában foglalja az Európai Unió mind a 27 tagállamát, valamint 17 másik nemzetet. Az egyedüli két európai nemzet, amelyet nem hívtak meg, Oroszország és szomszédos szövetségese, Fehéroroszország volt. Az EPK az uniós tagállamokon kívül az uniós bővítéssel egyelőre még nem érintett balkáni országokat, a bővítésre évtizedek óta váró Törökországot, Norvégiát, Svájcot, a háborús övezet Ukrajnát, Grúziát, Azerbajdzsánt és Örményországot, továbbá az orosz inváziótól tartó Moldovát is egy asztalhoz ültette.

Felmerül a kérdés, hogy eddig vajon nem volt elég csúcstalálkozó, intézmény, szervezet, ami összehozza a kontinens politikusait? Több résztvevő azonban kiemelte, értékelik, hogy ez egy olyan „üres vászon”, „szabadabb formátum”, Petr Fiala cseh miniszterelnök, az esemény házigazdája szerint informális platform, ahol a ritkán találkozó országok mindenféle sürgető ügyet megbeszélhetnek.

Már a prágai találkozó előtt optimista nyilatkozatok születtek a kezdeményezéssel kapcsolatban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!