hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit üzentek az izraeli választók? - E heti köszöntő
Mit üzentek az izraeli választók? - E heti köszöntő

Fotó: AP / Tsafrir Abayov

2022. 11. 03.
Sokan tartottak attól, hogy a kevesebb mint négy éven belül ötödször is urnákhoz szólított izraeli választók belefásulnak az elhúzódó patthelyzetbe, ám épp az ellenkezője történt: 1999 óta a legmagasabb részvétellel zajlott a november 1-jei választás. Minden jel azt mutatja, nem is eredménytelenül. Három pontban foglaltuk össze a tanulságokat. 

1. Az izraeliek megelégelték, hogy jobboldali politikusok eltérítik a szavazataikat, és nem engedték, hogy már évekkel ezelőtt nemzeti kormánya legyen Izraelnek. Megbüntették az anti-Netanjahu tábort: Avigdor Libermant (aki 2019 őszén belelökte Izraelt a 3 éves káoszba), Gideon Saart (aki a Likudban hátba döfte Netanjahut), Naftali Bennettet és Ajelet Sakedet (akik elárulták a „zsidó otthont”).

Elegük volt a különböző önjelölt „királycsinálókból”, legyenek azok jobboldaliak vagy arabok. 

2. Izraelben alapvető és tartós átrendeződés történt: a nemzeti jobboldal már az abszolút számok alapján is 50 százalék feletti többségben van, az anti-Netanjahu tábor 10 százalék alá csökkent, a hagyományos baloldal megszűnőben van, a balközép (Lapid, Ganc) stabil, de nem tud 30 százalék fölé menni, az arab pártok nem tudják befolyásolni az izraeli kormányt.

3. A vallásos cionisták úgy tudták 4-5 mandátumról 14-15-re növelni az arányukat, hogy közben nem csökkent az ultraortodox pártok tábora.

Mivel az ő programjuk képviseli leginkább a helyreállítás programját, ezért a közhangulatban jól érzékelhető fordulat (például a temp­lom-hegyi látogatók folyamatos növekedése) már politikai formában is markánsan megjelenik.

Ők egy eredeti, új hang: nem a Likud-féle hagyományos jobboldal, ők nem akarnak Amerikának és a világnak tetszeni, és nem is az ultraortodox, befelé forduló tábor. Egy bibliai nemzedék előhírnökei, akiket nem lehet lenyomni a „szélsőjobb­oldali”, „fasiszta” stb. címkékkel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!