hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyre nagyobb biztonsági kockázatot hordoz a beduinok párhuzamos társadalma Izraelben
Törvényen kívül
Egyre nagyobb biztonsági kockázatot hordoz a beduinok párhuzamos társadalma Izraelben

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 11. 17.
A beduin lakosság rögös asszimilációja, az illegális letelepedések, a csempészet és a növekvő erőszak, valamint az a tény, hogy a törvény keretei közé nehezen beszorítható párhuzamos társadalomról van szó, egyre aggasztóbb problémát jelent a zsidó államban.

A beduin szó hallatán elsőre talán olyan nomád életmódot folytató arabok jutnak eszünkbe, akiknek legfőbb tevékenységük az állattenyésztés. Az izraeli társadalom 3,5 százalékát kitevő beduinok legtöbbje már félnomád vagy letelepedett életmódot folytat a Negev sivatagban, illetve az ország északi részén. Ez a modern állam keretein belül azt jelenti, hogy az év egy időszakában egy kijelölt vándorlási területen legeltetik nyájaikat, majd a vándorlási időszak elteltével ismét visszatérnek állandó lakhelyükre, ahol több hónapig mezőgazdasággal foglalkoznak.

Azonban a tény, hogy többségében letelepedtek, távolról sem jelenti azt, hogy teljesen asszimilálódtak volna az izraeli társadalomba, és teljes mértékben alárendelnék magukat a törvényeknek, ez pedig az alábbiakban bemutatott okoknál fogva kiszámíthatatlan biztonsági kockázattá teszi őket Izraelben.

A legfőbb problémát az izraeli vezetés számára a köreikben tapasztalható poligámia, az illegális letelepedés, valamint az egyre növekvő bűnözés jelenti.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!