hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ő lett Izrael új politikai sztárja
Itamar Ben-Gvir és a Zsidó Erő
Ő lett Izrael új politikai sztárja

Itamar Ben-Gvir az utca hőse, itt egy piacon kampányol a választás napján. (Fotó: AP / Oded Balilty)

2022. 11. 03.
Minél többen riogatnak vele, annál népszerűbb Izraelben Itamar Ben-Gvir, a vallásos cionisták egyik vezetője, aki kompromisszummentes nemzeti és jobboldali programot sürget.

Amikor Itamar Ben-Gvir 19 hónappal ezelőtt belépett a Hebron melletti Kirjat Arba település szavazóhelyiségébe, alig ismerte fel bárki is, miközben csendben végigvárta a sorát. Miután leadta a szavazatát, telefonra rögzített egy rövid nyilatkozatot, amit elküldött néhány újságnak, remélve, hogy a választási hírfolyamba néhány szóban ő is bekerülhet, majd beült a családi autójába, és továbbhajtott kampányolni. Ekkor már túl volt három sikertelen próbálkozáson, hogy bejusson a Kneszetbe, ahol végül úgy lett képviselő, hogy Benjamin Netanjahu kialkudott egy helyet pártja, az Ocma Jehudit (Zsidó Erő) számára a vallásos cionisták listáján. 2020-ban nem úgy tűnt, hogy az erő Ben-Gvirrel van.

A parlamenti lét azonban váratlanul hálás terepnek bizonyult a zömök, szemüveges újonc képviselő számára, akinek harsány felszólalásaiból rendszeresen bekerül néhány mondat a híradókba. Ennél is többet jelentett azonban, hogy Ben-Gvir látványos utcai performanszai már nem egy marginális kis parlamenti tömörülés vezetőjéhez, hanem egy parlamenti képviselőhöz kötődtek. Így, amikor Ben-Gvir megjelent a nacionalisták által nagy becsben tartott jeruzsálemi zászlós felvonuláson, vagy felsétált a Templom-hegyre, egyre többen kezdték felismerni, köszönteni és fényképezkedni vele.

A közismertséget politikai ellenfelei is segítettek meghozni számára. Itamar Ben-Gvir lett az izraeli politika mumusa, a kvintesszenciális „szélsőjobboldali”, a rettegett „kahanista”, akinek a puszta léte „fenyegetést jelent az izraeli demokrácia” számára. Újságírók nyomoztak régi beszédei után, felkeresték a hajdani ismerőseit, hogy megtudják, milyen fénykép lógott évtizedekkel ezelőtt a szobája falán (állítólag a hebroni tömeggyilkos, Baruch Goldstein képe, aki 27 muszlimot ölt meg 1994-ben), meggyanúsították azzal, hogy szerepet játszott Jichák Rabin miniszterelnök 27 évvel ezelőtti meggyilkolásában (a „bizonyíték”, hogy előkerült egy fénykép, amelyen hetekkel a gyilkosság előtt felmutat egy autóemblémát, ami állítólag Rabin gépkocsijáról származott). Az izraeli sajtóból úgy tűnt, a gyerekeket leginkább Itamar Ben-Gvirrel lehet ma ijesztgetni, hogyha rosszalkodnak, eljön majd értük is. De minél félelmetesebbnek ábrázolták a politikust, annál több elkötelezett híve lett, különösen a cionista fiatalok között.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!