hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Teheráni csúcs: hova vezet Putyin, Erdoğan és Raiszi kapcsolata?
Egymásra találás és kiútkeresés
Teheráni csúcs: hova vezet Putyin, Erdoğan és Raiszi kapcsolata?

Fotó: AP / Vahid Salemi.

2022. 07. 28.
Az ukrán–orosz háború óta először látogatott Putyin orosz elnök olyan országba, amely nem a posztszovjet térséghez tartozik. Az apropót a Teheráni csúcs adta, ami alapvetően az asztanai folyamatok továbbgondolása, melynek elsődleges célja Szíria helyzetének rendezése.

A találkozón Ebrahim Raiszi iráni és Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett, Erdo­ğan török elnök vett részt. A nemzetközi sajtó és elemzők figyelmét ellenben sokkal inkább az orosz–iráni bilaterális kapcsolatok előtérbe kerülése tette izgalmassá.

Érdemes megjegyezni, hogy az ukrán háború óta a nemzetközi figyelem érthető módon Kelet-Európára koncentrálódott, így a világ többi része majdhogynem perifériára került a főáramú médiában. Mindez alatt jelentős strukturális változások mentek végbe a világon úgy gazdasági, mint energetikai és szövetségi rendszerek szintjén.

Irán szempontjából megnyílt a lehetőség, hogy még intenzívebben tudja építeni regionális nagyhatalmi karakterét. Ebben az ambíciójában tökéletes fedezéket nyújtott az európai konfliktus. Ugyanakkor tapasztalható volt az atomalku megkötése körüli kérdések sora. A jelenleg is érvényben lévő iráni szankciók miatt az országnak komoly problémát jelent a kőolaj világpiaci értékesítése, ami közel 80 százalékát teszi ki az ország bevételeinek. Szintén a kihívások sorát növelte a koronavírus-járvány, illetve az egyre eszkalálódó infláció is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!