hetilap

Hetek hetilap vásárlás
50 ország, ahol nagyon veszélyes kereszténynek lenni
A világ leggyűlöltebb emberei
50 ország, ahol nagyon veszélyes kereszténynek lenni

Az idén dokumentált 5898 mártírhalálból 4650 eset Nigériában történt.(Fotó: AP )

2022. 01. 27.
Idén 76 országban állapítottak meg erős keresztényüldözést, azaz 360 millió keresztény van súlyos üldöztetésnek vagy elnyomásnak kitéve. Tehát a bolygónkon minden hetedik keresztény, illetve Afrikában minden ötödik keresztény, Ázsiában pedig 5 keresztényből 2 van kiszolgáltatva sanyarú körülményeknek.

Az idei év elején elkészült Open Doors-jelentéshez 150 országban tanulmányozták a keresztények helyzetét egy 100-as skálán. Az elemzés egy komplex szempontrendszer alapján történt, az alábbi szempontok figyelembevételével: magánélet, család, társadalomban, egyházban való tevékenység, lelkiismereti és vallásszabadság. A 100-as érték jelzi az üldözés maximális értékét; 41 pont fölött egy ország bekerül az „erős” üldöztetés kategóriájába.

Az Open Doors által működtetett hálózat megalakulása óta olyan elképesztő helyeken nyújt segítséget, mint pl. Észak-Korea, Afganisztán, vagy akár háborús területeken, legyen az Észak-Szíria vagy Jemen. Szíriában és Irakban támogatják a menekültek visszatérését, és sok menekült családot is a szomszédos országokban: Libanonban, Törökországban, Jordániában (ahol a kisebbségi lét miatt erőteljes hátrányos megkülönböztetés tapasztalható). Törökországban az Iránból odamenekült keresztényeket is támogatják.

Idén valamelyest feljebb kerültek a listán az öböl menti országok, elsősorban Szaúd-Arábia és Katar, ami azzal függ össze, hogy a koronavírus-válság alatt sok külföldi (keresztény) vendégmunkás elveszítette a megélhetését, és teljesen magukra hagyták őket. Ehhez az is hozzájárul, hogy Katar (bár a válság kitöréséig gyakorlatilag engedte keresztény összejövetelek megtartását a keresztény vendégmunkások között) mostanra szigorúan betiltott minden keresztény összejövetelt. A korlátozások megszűntek, de nem lehet visszakerülni az előzőleg megtűrt, félig illegális helyzetbe. (Az idei labdarúgó-világbajnokság katari építkezésein állítólag 6500 vendégmunkás veszítette már életét.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!