hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Káoszkeltés: kik állhatnak a kazahsztáni események mögött?
Terroristák, tüntetők és erős emberek - a narratívák csatája
Káoszkeltés: kik állhatnak a kazahsztáni események mögött?

Tüntetés az almati városháza előtt. Csak orosz segítséggel ült el a káosz.(Fotó: AP / Yan Blagov)

2022. 01. 13.
Orosz segítséggel állították helyre a rendet Almatiban. Már csak az a kérdés: ki miatt borult föl a rend? Az orosz érdekszférába tartozó állam elnöke külföldi terroristák államcsínyét emlegeti, Putyin pedig a „színes forradalom képviselőit” véli a tüntetések hátterében.

Január első napjaiban Kazahsztánból érkező beszámolók verték fel az ilyenkor amúgy hagyományosan álmos hírpiacot. Az első információk arról szóltak, hogy nagyszabású tüntetések törtek ki, miután a kazah kormány eltörölte a cseppfolyósított gáz (LPG) hatóságilag szabályozott árplafonját, aminek következtében egyik pillanatról a másikra duplájára nőtt az országban igen népszerű üzemanyagfajta ára.

A vidékről induló, majd hamar a (nem hivatalos) fővárosba, Almatiba átterjedő tüntetéshullám rövid idő alatt olyan intenzitásúvá vált, hogy három nappal az első demonstrációk után lemondott a kormány, Kaszim-Zsomart Tokajev elnök pedig szükségállapotot rendelt el. Azonban az igazán drámai események csak ezután következtek. A demonstrálók és a biztonsági erők közötti összecsapások egyre erőszakosabbakká váltak, mindkét oldalon halottakkal (legalább 163 demonstráló és 16 egyenruhás) és nagyon sok sérülttel. Ami sajnos nem meglepő annak fényében, hogy Tokajev terroristáknak minősítette a zavargókat, akikre figyelmeztetés nélkül tüzet lehet nyitni.

Közben külföldi katonai csapatok is megjelentek az országban, miután a kazah államfő segítséget kért a volt szovjet tagköztársaságokat tömörítő, orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (KBSZSZ) a helyzet megoldásához. Moszkva az általa vezetett katonai szövetség keretében több mint 70 katonai repülőgépet és 1500 katonát küldött Kazahsztánba (a teljes kontingens nagyjából 2000 főre tehető). A kőkemény fellépés következtében viszonylag hamar erejét vesztették a zavargások, lapzártánkkor úgy tűnik, sikerült normalizálni a helyzetet a közép-ázsiai országban és újraindult az élet, a hét második felében pedig megkezdték az orosz csapatok kivonását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!