hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kedves Olvasó!
Kikényszerített háború
Kedves Olvasó!

2022. 02. 25.
Joe Biden szeretné elhitetni a világgal, hogy Putyin azt műveli, amit ő előre jelzett. Úgy tűnhet, mintha az orosz elnök pontosan az lenne, aminek a sok sajtóhír bemutatta: csak ürügyet keresett, hogy megszállja Ukrajnát. Az más kérdés, hogy ezt az ürügyet készséggel megadta neki a NATO. Éppen ezért a helyzet csöppet sem ilyen egyszerű. 

Putyin taktikus: a kelet-ukrajnai területek jogi státuszának megváltoztatása által próbálja meg elejét venni a súlyosabb beavatkozásnak: független és oroszpárti köztársaságokba békefenntartó célból bevonulni máshogy hangzik, mint lerohanni egy szuverén országot. 

Amerika ebben a helyzetben nem a kompromisszumot keresi, hanem akit csak tud, az oroszellenes táborba próbál bevonni, még ha ez a szövetséges országoknak nem is érdeke. 

Fotó: AP / Vadim Ghirda
(Fotó: AP / Vadim Ghirda)

Európa csak veszíthet egy ilyen konfliktuson. Ennek ellenére mintha még az orosz kereskedelemben egyik legérdekeltebb fél, Németország is kezdené átvenni a washingtoni kommunikációs paneleket. Bár eddig könyörögtek Amerikának, hogy az Északi Áramlat 2 gázvezetéket ne torpedózza meg, most a német gazdasági miniszter nevezte azt súlyos veszélyforrásnak. 

Magyarország alapvető érdeke, hogy a kelet-ukrajnai területvitáknál megálljon ez a válság, és ne robbanjon ki nemzetközi szintű fegyveres konfliktus. Ehhez pedig minden fél gazdasági és főleg biztonsági érdekeit meg kellene hallgatni. Illetve arról is érdemes elgondolkodni, hogy a Nyugat miért támogat feltétel nélkül egy korrupt, központosított és rasszista törvényeket hozó államot, mint amilyen Ukrajna, miközben olyan közép-európai demokráciák (nem mellesleg EU-tagtársak és NATOszövetségesek) ellen jogi ostromot indít, mint Lengyelország vagy Magyarország.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!