hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szivárványvihar: harc Izrael lelkéért
Felerősödtek az identitásviták a zsidó társadalomban
Szivárványvihar: harc Izrael lelkéért

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 12. 08.
Izrael zsidó identitása körül megalakulása óta folynak a viták, hiszen a vallási és az etnikai identitás, illetve a különböző irányzatok világnézeteinek összeházasítása cseppet sem egyszerű dolog. Ezúttal a vita gyújtópontját az LMBTQ-jogok adták.

Már a legutóbbi izraeli választások előtt egyértelmű volt, hogy Benjamin Netanjahu baloldali ellenfelei nem fogadják majd szelíden a baloldal vereségét. Ahogy Jair Lapid leköszönő ideiglenes izraeli miniszterelnök és az amerikai külpolitika néhány veterán tagjának nyilatkozatai is jelzik, Netanjahu demokratikusan megválasztott kormányát bel- és külföldön is sokan úgy kezelik majd, mintha az iráni iszlamista zsarnokok kormányának erkölcsi megfelelője lenne.

Lejárató kampányuk fókuszában az Ocma Jehudit vezetőjének, Itamar Ben-Gvirnek, a Vallási Cionista Párt vezetőjének, Bezalel Smotrichnak és a koalícióban lévő LMBTQ-ellenes Noam frakciónak múltbeli nézetei, viselkedése és terveikkel kapcsolatos kijelentései állnak, melyek szögegyenest szembemennek a Nyugat által szent tehénként és egyetlen elfogadható politikai berendezkedésként kezelt liberális, LMBTQ-barát demokratikus elképzelésekkel.

A legutóbbi botrány Benjamin Netanjahu Avi Maozzal, a Noam párt vezetőjével kötött megállapodása kapcsán tört ki, mellyel miniszterhelyettesként a Miniszterelnöki Hivatalon belüli új „nemzeti zsidó identitás” kormányzati osztály vezetőjének tette meg, mellyel többek között ő ellenőrizheti majd az Oktatási Minisztérium külső programokért felelős ágát. Jair Lapid, az LMBTQ-barát szervezetek, és számos polgármester, igazgató, tanár, szülő és politikus azonnal apokalipszist, fasizmust és iráni típusú elnyomó rendszert vizionált reakcióiban, annak ellenére, hogy maga a jövőbeni miniszterelnök is igyekezett mindenkit megnyugtatni arról, hogy a végső döntéseket ezekben a kérdésekben is ő hozza majd meg, és Izraelben nem lesz teokrácia, sem pedig az LMBTQ-jogok bárminemű csorbulására nem lehet számítani kormányzása alatt, sőt erős az esélye annak, hogy Izrael következő külügyminisztere a homoszexualitását nyíltan vállaló Amir Ohana lesz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!