hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyre nagyobb függésbe kerül az EU az Egyesült Államoktól, amit vezetői nem is próbálnak fékezni
Európa elrablása
Egyre nagyobb függésbe kerül az EU az Egyesült Államoktól, amit vezetői nem is próbálnak fékezni

Az USA – EU Kereskedelmi és Technológiai Tanács decemberi ülése.(Fotó: AP / Manuel Balce Ceneta)

2022. 12. 15.
Az orosz–ukrán háború alakulása azt támasztja alá, hogy az USA geopolitikai stratégiájában Európának az engedelmes végrehajtó szerepet szánják, függetlenül attól, hogy ennek során mekkora károk érik.

Egyre nyilvánvalóbb már egy felületes megfigyelő számára is, hogy az Európai Unió vezető politikusai és az Egyesült Államok vezetői a legtöbb kérdésben ugyanazon a platformon állnak, és az is, hogy az Oroszország elleni, energiakérdést érintő szankciók is egyre inkább az Egyesült Államok érdekkörébe vonják az EU tagállamait. Ez a folyamat azonban nem az orosz–ukrán háború kirobbanásakor kezdődött. 

Az Egyesült Államok már a 2. világháború vége óta, azaz 1945-től kezdve ugyanazt a három lépést követi geopolitikai stratégiájában Matthew Kroenig politikatudós szerint, aki 2021-ben megjelent könyvében a következő elméletet vázolta fel: Az Egyesült Államok „először is felépítette a jelenlegi, általa megszabott szabályokon alapuló nemzetközi rendszert, aztán befogadott minden olyan országot a klubba, amelyek hajlandóak voltak a szabályok szerint játszani, még korábbi ellenfeleiket is. Harmadszor pedig az Egyesült Államok együttműködött a szövetségeseivel, hogy megvédje a rendszert azokkal az országokkal szemben, amelyek kihívást intézhetnének ellene”. 

A politikai rendszer, amelyről Kroenig beszél, az úgynevezett liberális nemzetközi rendszer (LIO), amelynek létrehozása azért volt szükséges, hogy a Szovjetuniótól megvédje a nyugati civilizációt, és az általa fontosnak tartott értékrendet a lehető legnagyobb mértékben elterjessze. Ennek keretében kiterjesztették a szabadkereskedelmet, elősegítették a tőke szabadabb áramlását, és ennek része a demokrácia-export is, amit a Közel-Keleten indított háborúkban láthattunk. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!