hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kedves Olvasó!
Profit mindenek felett
Kedves Olvasó!

2021. 10. 07.
A kényszerleállással kapcsolatos vicces mémek sora lepte el kedd reggeltől a Facebookot, miután előző este hét órán át működésképtelen volt a legnagyobb közösségi oldal.

Mindez kevésbé lett volna vicces, amennyiben hosszabb időt vesz igénybe a helyreállítás, hiszen a magyar felhasználók száma is a 7 millió felé tart már, és többségük számára a Facebook szinte olyan „közműként” szolgál, mint a víz- vagy az áramellátás. Sokan nemcsak a családi-baráti kapcsolataik fenntartására használják az oldalt (és mellette a WhatsAppot és az Instagramot), hanem munkájuknak is szerves része. Talán nem meglepő, hogy a Face­book leállását tapasztalva sokan egyből azt gondolták, hogy az internet állt le.

Vagyis a technikai problémák és az óriásvállalattal kapcsolatos egyéb panaszok nem pusztán „techpiaci” érdekességek, hanem komplett társadalmak jövőjét befolyásoló komoly kérdések.

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix
(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

Az egyik legnagyobb port kavaró téma a gyermekek védelme. Úgy tűnik, a Zuckerbergék megregulázását tervező politikai, közéleti szereplőknek ez lehet a közös nevező. Az amerikai Szenátus fiatalkorúak védelmével kapcsolatos meghallgatásán elhangzott párhuzam a lényegénél ragadta meg a problémát : a közösségi média – illetve a mögötte álló bigtech vállalatok, elsősorban a  Facebook – olyan, mint a dohányipar, a profit érdekében az emberi életek sem drágák a számára. A Facebook vezetői által eltitkolt kutatások pontosan arról szóltak, hogy tinédzserek tömegeit taszítja kilátástalanságba, depresszióba vagy akár öngyilkosságba mindaz, ami a közösségi oldalakon – különösen az Instagramon – éri őket. 

Azt nem tudni, hogy Zuckerbergéket sikerül-e megregulázni. Nekünk, felhasználóknak és különösen szülőknek azonban ez egy újabb alkalom, hogy elgondolkodjunk, mennyi időt töltünk online. 
Gyakrabban is leállhatna a Facebook…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!