hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Turistaként érkeztek Ankarába, kémkedés miatt lecsukták őket
Erdogan túszai, Bennett kudarcai
Turistaként érkeztek Ankarába, kémkedés miatt lecsukták őket

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 11. 18.
Miközben az izraeli kormány sikerrel megszavaztatta a parlamentben a jövő évi költségvetést, elkerülve ezzel az új választások kiírását, több látványos diplomáciai kudarc érte Bennettéket, Joe Bidentől kezdve Erdoğanig.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Nagy ovációval és megkönnyebbüléssel fogadták az izraeli kormánykoalíció vezetői, amikor egy maratoni, hajnalba nyúló üléssorozat után – több mint 700 egyedi indítványról kellett külön-külön szavazni – végül a lehető legminimálisabb (61–59 arányú) többséggel ugyan, de elfogadták a 2022–23-as költségvetést. A máshol rutinszerű eljárás tétje Izraelben óriási, mert az alaptörvény szerint, ha a parlament nem fogadja el a költségvetést, automatikusan új választásokra kerül sor. Az elmúlt években ez többször is megtörtént, így Izrael már 3,5 éve elfogadott költségvetés nélkül volt kénytelen szembenézni többek között a gazdaságot is megtépázó járvánnyal. Naftali Bennett miniszterelnök nem is leplezte elégedettségét, hogy a Netanjahu vezette ellenzéknek nem sikerült megtorpedózni a büdzsét. A kormányfő a döntő szavazás után gúnyosan egy csókot dobott elődjének a szemközti padsorba.

Az örömöt azonban gyorsan beárnyékolta több külpolitikai kudarc. Bennett azzal az ígérettel utazott el a glasgow-i klímacsúcsra, hogy Izrael 2050-re zéró kibocsátású ország lesz. A bejelentést a világsajtó felkapta, és több vezető – köztük Boris Johnson és Emmanuel Macron – elégedetten megszorongatta Bennett kezét, ám az izraeli miniszterelnök által leginkább várt találkozó látványosan elmaradt. Joe Biden elzárkózott attól, hogy akár egy közös fotó erejéig együtt mutatkozzon Bennett-tel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!