hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyenlőségre hivatkozva rekesztenék ki a kereszténység alapjait Amerikában
Az egyenlőbbek törvénye
Egyenlőségre hivatkozva rekesztenék ki a kereszténység alapjait Amerikában

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 03. 04.
A hátrányos megkülönböztetés tilalmának igénye a demokráciák egyik fundamentuma. Erre hivatkozva az amerikai baloldal évtizedek óta próbál trójai falóként átverni egy törvényjavaslatot a Kongresszuson, amely a szexuális orientáció és a genderidentitás alapú diszkriminációt tiltaná. Egyre kevesebben veszik azonban figyelembe, hogy a javaslat történelmi mértékben tiporná sárba számos más csoport alapvető jogait: így a keresztényekét, a nőkét, a magzatokét, sőt akár még a homoszexuálisokét is.

Az Egyenlőség törvény (Equality Act) célja, hogy az 1964-es Polgári Jogi Törvényt (Civil Rights Act) kiegészítse a szexualitás, a genderidentitás és a szexuális orientáció fogalmaival, és ezek tekintetében fogalmazna meg diszkriminációs tilalmat. A jogszabály valamilyen formában való életbeléptetéséért már a ’70-es évek óta folyik a harc.

Előzményként említendő, hogy a 2020-as Bostock kontra Clayton megye ügyben a Legfelsőbb Bíróság (több konzervatív tagjával együtt) megdöbbentő ítéletet hozott, és a munkavállalás terén elrendelte a diszkriminációs tilalmat, ami nem is annyira önmagában problémás, hanem azért, mert a Bíróság törvényalkotói szerepkörbe lépett: meghatározta a nemiség fogalmát. Az Equality Act ennél sokkal messzebb menne; a munkavállaláson túl az alábbi területeken rögzítené a szexuális orientáción és genderidentitáson alapuló diszkrimináció tilalmát: lakhatás, szolgáltatások, közoktatás, szövetségi finanszírozás, hitelügyintézés és az esküdtszéki rendszer.

Tekintve, hogy szövetségi szintű törvényről beszélünk, elfogadása kényszer alá helyezne számos olyan államot, amelyek eddig főleg a vallásszabadság tisztelete miatt nem hoztak ilyen jellegű antidiszkriminációs törvényeket. 2020-ig bezárólag még 29 állam nem hozott diszkriminációs szabályt az LMBTQ+ közösség tekintetében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!