hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki a felelős az izraeli kormányzati válságért?
King Bibi és a Brutusok
Ki a felelős az izraeli kormányzati válságért?

Fotó: AP / Maya Alleruzzo

2021. 05. 06.
Véget érhet a 12 éves Netanjahu-korszak, miután a márciusi választáson legtöbb mandátumot szerzett kormányfő 28 nap után visszaadta a megbízást Rivlin államelnöknek, ezzel megnyílt az út a „Bárkit-csak-ne-Bibit” koalíció előtt, amelyet rotációban Naftali Bennett és Jair Lapid vezethet majd. Ha mégsem sikerülne kormányt alakítani, újabb választás következik Izraelben.

A harmadik éve zajló izraeli kormányzati válság talán legdrámaibb mondata április 28-án hangzott el: „Ha Mandelblit főügyész államcsínyt indít, a függetlenségükért és önrendelkezésükért harcoló emberek ellenállásába ütközik majd” – mondta Bezalel Smotrich, a Vallásos Cionista Párt vezetője. A nyilatkozat most először vetette fel a lehetőségét annak, hogy a Benjamin Netanjahu elmozdításáért indított politikai és jogi puccskísérlet polgárháborús helyzetet eredményezhet Izraelben.

Izraelnek 2018. december 26-án volt utoljára teljes hatáskörű és egyértelmű politikai felhatalmazással működő kormánya. Ezen a napon oszlatta fel magát a Kneszet, miután Benjamin Netanjahu úgy ítélte meg, hogy a 61 fősre olvadt parlamenti többsége nem elegendő a stabil kormányzáshoz és jobban jár, ha egy előrehozott választáson megerősíti pozícióját. Ezt a célt nem sikerült elérnie a 2019 tavaszi, és az azt követő három választáson sem, sőt a 61 fős minimális többség is beteljesületlen remény maradt.

Pedig Netanjahunak igaza volt, amikor úgy látta, hogy az izraeli választók meghatározó része jobboldali kormányt szeretne.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!