hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki a felelős az izraeli kormányzati válságért?
King Bibi és a Brutusok
Ki a felelős az izraeli kormányzati válságért?

Fotó: AP / Maya Alleruzzo

2021. 05. 06.
Véget érhet a 12 éves Netanjahu-korszak, miután a márciusi választáson legtöbb mandátumot szerzett kormányfő 28 nap után visszaadta a megbízást Rivlin államelnöknek, ezzel megnyílt az út a „Bárkit-csak-ne-Bibit” koalíció előtt, amelyet rotációban Naftali Bennett és Jair Lapid vezethet majd. Ha mégsem sikerülne kormányt alakítani, újabb választás következik Izraelben.

A harmadik éve zajló izraeli kormányzati válság talán legdrámaibb mondata április 28-án hangzott el: „Ha Mandelblit főügyész államcsínyt indít, a függetlenségükért és önrendelkezésükért harcoló emberek ellenállásába ütközik majd” – mondta Bezalel Smotrich, a Vallásos Cionista Párt vezetője. A nyilatkozat most először vetette fel a lehetőségét annak, hogy a Benjamin Netanjahu elmozdításáért indított politikai és jogi puccskísérlet polgárháborús helyzetet eredményezhet Izraelben.

Izraelnek 2018. december 26-án volt utoljára teljes hatáskörű és egyértelmű politikai felhatalmazással működő kormánya. Ezen a napon oszlatta fel magát a Kneszet, miután Benjamin Netanjahu úgy ítélte meg, hogy a 61 fősre olvadt parlamenti többsége nem elegendő a stabil kormányzáshoz és jobban jár, ha egy előrehozott választáson megerősíti pozícióját. Ezt a célt nem sikerült elérnie a 2019 tavaszi, és az azt követő három választáson sem, sőt a 61 fős minimális többség is beteljesületlen remény maradt.

Pedig Netanjahunak igaza volt, amikor úgy látta, hogy az izraeli választók meghatározó része jobboldali kormányt szeretne.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!