hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Brüsszel és Berlin csatája: az EU érdekei felülírhatják a tagállami alkotmányt
Kötelezettségszegési eljárás a németek ellen
Brüsszel és Berlin csatája: az EU érdekei felülírhatják a tagállami alkotmányt

A Bizottság jórészt attól tartva indított eljárást Berlin ellen, hogy ne legyen hivatkozási alapja a magyar és lengyel miniszterelnököknek a különleges bánásmódra a németek irányába.(Fotó: AP / Armando Franca)

2021. 06. 24.
Az uniós kötelezettségszegési eljárás a jelek szerint nem lengyel–magyar kiváltság, nemrég a németeket is elérte. Az ügyben a német Alkotmánybíróság és az Európai Bizottság feszült egymásnak, és úgy tűnik, nem annyira a konkrét tartalom a kérdés, hanem az, hogy mi élvez elsőbbséget: a tagállamok alkotmánya vagy az Európai Unió érdekei.

Nem akar lemaradni a Hetek legújabb kisfilmjeiről, podcast-adásairól? Iratkozzon fel Youtube csatornánkra itt!

Ahogy arról egy évvel ezelőtt már beszámoltunk (Bomlaszt-e a Német Alkotmánybíróság? Az EU Bíróságával szemben hozott ítélet integrációs vitát váltott ki, Hetek, 2020.05.29, XXIV/22), a német Alkotmánybíróság az uniós jog elsőbbségét kvázi figyelmen kívül hagyva felülbírált egy döntést, amelyet az Európai Unió Bírósága hozott. A jogi döntés, ahogy akkor Ursula van der Leyen, az Európai Bizottság vezetője megjósolta, kötelezettségszegési eljárásban csúcsosodott ki.

Fenntartják a látszatot: nincs kivételezés

A Bizottságon belül és kívül is bírálták az eljárás megindítását. A hivatalos indoklások szerint viszont az EU lényegében kényszerpályára került, ugyanis ha nem kezd kötelezettségszegési eljárást Németország ellen, akkor teljes joggal vádolhatták volna részrehajlással – a magyar és a lengyel kormányok ugyanis az uniós rendelkezések figyelmen kívül hagyása miatt szinte menetrendszerűen kerülnek ilyen eljárások alá az Unió részéről. Az Európai Bizottság közvetve utal is Magyarországra és Lengyelországra a döntést indokló közleményében. A döntésről szóló sajtótájékoztatókon pedig többször elhangzott, hogy ha a német Alkotmánybíróság korábbi döntését szó nélkül helyben hagynák, akkor a lengyel és magyar kormány azonnal precedensként kezelné a helyzetet, és a rájuk vonatkozó európai uniós bírósági, vagy más EU-grémium által hozott, uniós jog szerint kötelező érvényű döntéseket ezen az alapon felülbírálják majd.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!