hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elon Musk, a jövő látnoka – portré
Az elektromos autóktól, a mesterséges intelligencián át, az űrkutatásig
Elon Musk, a jövő látnoka – portré

Fotó: AP / Ringo Chiu

2021. 01. 27.
Elon Musk azon „vizionáriusok” egyike, akinek felsorolni-is-sok vállalkozása egyszerre hivatott átalakítani és megmenteni az emberiséget. A 2021-ben leggazdagabb embernek kikiáltott Musk szinte mániákusan „gyűjti” a futurisztikusabbnál futurisztikusabb vállalkozásokat, az elektromos autóktól a mesterséges intelligencia területéig.

Elon Reeve Musk 1995-ben, mindössze 24 évesen alapította első cégét a testvérével, amiért hátrahagyta a Kaliforniában épp csak megkezdett, alkalmazott fizikai doktori tanulmányait. A Zip2 nevű vállalkozás a sajtó számára készült internetes városkalauzként funkcionált, térképekkel, hasznos információkkal, útvonaltervekkel. A New York Times és a Chicago Tribune is alkalmazta a Google Maps megjelenését egy évtizeddel megelőző innovációt. A Compaq 307 millió dollárt fize­­tett érte 1999-ben, amiből 22 millió volt Musk része. A mágnás sikere azóta töretlen.

Vándorok és kalandorok

Tehetség, különcség és diszfunkcionalitás – ezekből volt bőven a Musk családban. Errol Musk, a kiemelkedő képességekkel és rendkívül magas IQ-val megáldott dél-afrikai mérnök és felesége, Maye, a kanadai származású modell három gyermeke is sikeres lett. Az 1971. június 28-án elsőként született Elon mellett Kimbal szintén vállalkozó, a The Kitchen étteremlánc tulajdonosa, Tosca pedig filmes, a Musk Entertainment alapítója. 

Errol ingatlanfejlesztőként tartotta el a Pretoriában élő családot. Mint később a fia, ő is 30 éves kora előtt milliomos lett, amivel együtt járt, hogy a gyerekeket Rolls Royce kabrióval fuvarozta az iskolába, és 14 éves koruk előtt mindnek saját motorja volt. De az is, hogy nem sokat látták a karrierjüket építő szüleiket. Errol félrelépései miatt végül a 16 évnyi házasság felbomlott. A tíz év körüli Elon úgy döntött, apjával marad, amit hamarosan megbánt. Azóta is rosszindulatú és erőszakos emberként beszél az apjáról.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!