hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elon Musk, a jövő látnoka – portré
Az elektromos autóktól, a mesterséges intelligencián át, az űrkutatásig
Elon Musk, a jövő látnoka – portré

Fotó: AP / Ringo Chiu

2021. 01. 27.
Elon Musk azon „vizionáriusok” egyike, akinek felsorolni-is-sok vállalkozása egyszerre hivatott átalakítani és megmenteni az emberiséget. A 2021-ben leggazdagabb embernek kikiáltott Musk szinte mániákusan „gyűjti” a futurisztikusabbnál futurisztikusabb vállalkozásokat, az elektromos autóktól a mesterséges intelligencia területéig.

Elon Reeve Musk 1995-ben, mindössze 24 évesen alapította első cégét a testvérével, amiért hátrahagyta a Kaliforniában épp csak megkezdett, alkalmazott fizikai doktori tanulmányait. A Zip2 nevű vállalkozás a sajtó számára készült internetes városkalauzként funkcionált, térképekkel, hasznos információkkal, útvonaltervekkel. A New York Times és a Chicago Tribune is alkalmazta a Google Maps megjelenését egy évtizeddel megelőző innovációt. A Compaq 307 millió dollárt fize­­tett érte 1999-ben, amiből 22 millió volt Musk része. A mágnás sikere azóta töretlen.

Vándorok és kalandorok

Tehetség, különcség és diszfunkcionalitás – ezekből volt bőven a Musk családban. Errol Musk, a kiemelkedő képességekkel és rendkívül magas IQ-val megáldott dél-afrikai mérnök és felesége, Maye, a kanadai származású modell három gyermeke is sikeres lett. Az 1971. június 28-án elsőként született Elon mellett Kimbal szintén vállalkozó, a The Kitchen étteremlánc tulajdonosa, Tosca pedig filmes, a Musk Entertainment alapítója. 

Errol ingatlanfejlesztőként tartotta el a Pretoriában élő családot. Mint később a fia, ő is 30 éves kora előtt milliomos lett, amivel együtt járt, hogy a gyerekeket Rolls Royce kabrióval fuvarozta az iskolába, és 14 éves koruk előtt mindnek saját motorja volt. De az is, hogy nem sokat látták a karrierjüket építő szüleiket. Errol félrelépései miatt végül a 16 évnyi házasság felbomlott. A tíz év körüli Elon úgy döntött, apjával marad, amit hamarosan megbánt. Azóta is rosszindulatú és erőszakos emberként beszél az apjáról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!