hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Háborús bűnök miatt indulhat eljárás Izrael ellen
A terror diplomáciája
Háborús bűnök miatt  indulhat eljárás  Izrael ellen

Yacov Hadas-Han­dels­­­man szerint az ICC döntése nem szolgálja a palesztinok érdekeit.(Fotó: Seres Zsolt)

2021. 02. 19.
Nemzetközi Büntetőbíróság előzetes eljárásban úgy határozott, a testületnek joghatósága van az izraeli–palesztin konfliktus egyes részleteinek, így állítólagos háborús bűncselekmények elbírálására. A nemzetközi jogilag igencsak megkérdőjelezhető döntés értelmezésében Izrael budapesti nagykövete segítette a Heteket.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogadta az ICC főügyészének érvelését, miszerint „Palesztina” tagállama a Róma Statútumnak, és így a testület joghatósága megállapítható az „Izrael által megszálltnak” nevezett területeken. Ennek fényében, ahogy azt a nagykövet a Hetek kérdésére kifejtette, eljárás indulhat a büntetőbíróság előtt az Izrael által végrehajtott katonai akciók megítéléséről. 
A vád egyértelműen háborús bűnök megállapítására játszik.

Izrael magyarországi nagykövetsége rendkívüli tájékoztatót tartott az ügyben, amely során Izrael nagykövete, Yacov Hadas-Handelsman kiemelte, hogy Izrael nem is tagállama a Római Statútumnak (s így a bíróságnak sem), és bár a palesztinok igen, az ő államiságuk több mint vitatott, Izrael részéről egyáltalán nem elismert.

Elmondása szerint az ICC-nek ott van szerepe, ahol szuverén államok nem tudnak vagy nem hajlandóak vizsgálatot indítani a saját területükön lezajlott események kapcsán. Izraelnek viszont törvényesen működő, független bírósági rendszere van, amely el tudja bírálni az ilyen ügyeket – és van is hajlama a túlzott önkritikára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!