hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Maszkbotrány lavina, Azerbajdzsán-kapcsolatok, Amigo-afférok: botrány botrány hátán Németországban
Korrupciós vádak sora szalámizza a német kormánypártok népszerűségét
Maszkbotrány lavina, Azerbajdzsán-kapcsolatok, Amigo-afférok: botrány botrány hátán Németországban

Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix

2021. 04. 08.
Sorban derülnek ki a visszásságok a német kormánypártok, de főleg a Keresztény­demokrata Párt körül. Nem is csoda, hogy a tartományi választásokon egyik kudarc éri a másikat, közben pedig továbbra is tombol a járvány az országban.

Pár nappal a Baden-Würt­temberg és a Rajna-vidék-Pfalz tartományokban rendezett választások előtt került nyilvánosságra, hogy egy CSU és egy CDU politikus is hat számjegyű összegeket kaszált abban az időszakban, amikor a maszkok hiánycikknek számítottak, azzal, hogy sikeresen hozták össze a keresletet a kínálattal. Nikolas Löbel és Georg Nüsslein néhány jól időzített javaslattal érte el, hogy a szövetségi kormány olyan gyártóktól vásároljon maszkot a hiány miatt csillagászati árakon, amelyek egy „kis” juttatással hálálták meg ezt a két politikusnak.

A Bundestag-képviselők ugyan mindketten kiléptek a pártjukból, de csak Löbel mondott le parlamenti mandátumáról, Nüsslein függetlenként továbbra is tagja a bajorországi parlamentnek. Löbel elismerte, hogy képviselőként „nagyobb érzékenységgel kellett volna kezelni a kereskedelmi ügyeit”, viszont a 250 ezer euró, amit az általa tető alá hozott megegyezésből állítólagosan begyűjtött, szinte teljesen biztos, hogy a zsebében marad. 

Nüsslein is több százezer eurónyi extraprofitra tett szert a maszkbeszerzésekkel kapcsolatosan, viszont a Der Standard értesülései szerint a bajorországi parlamenti képviselői mandátum mellett ügyvédként is tevékenykedő Alfred Sauter (aki a párt vezetőségének is tagja, ráadásul igazságügyi miniszter is volt a bajor parlamentben) ennél jóval többet, több mint 1 millió eurót is kaszálhatott ugyanilyen ügyletekből. Sauter is kilépett a CSU-ból, és parlamenti mandátumáról is lemondott. Mind Nüsslein, mind Sauter bíróság előtt is kénytelen lesz megvédeni magát, a müncheni ügyészség ugyanis korrupciógyanú miatt mindkét képviselő ellen eljárást indított. Egyelőre mindkét politikus vitatja a vádakat, amelyekkel kapcsolatban az ügyészség jelenleg is nyomozást folytat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!