hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerikai rasszizmus, balról – Seres László publicisztikája
Egy ország a vádlottak padján
Amerikai rasszizmus, balról – Seres László publicisztikája

Egy erőszakos rendőri fellépés nyomán lassan egy éve zajlanak a sokszor erőszakos „antirasszista” tüntetések.(Fotó: AP / Jim Mone)

2021. 04. 08.
Amerika multi­kulturális társadalma épp egy sikeres integrálási fázison volt túl, amikor beütött az új rasszizmus – ezúttal balról.

Ez egy véleménycikk.

A képeket nehezen felejtjük, és mivel ezekben a hetekben folyik a tárgyalás, szinte naponta hallunk róla, mi is történt: tavaly május 25-én Minneapolisban, rendőrségi előállítás során egy rendőr, miután megbilincselt egy gyanúsítottat, a földre teperte, több mint kilenc percig térdelt a nyakán, a férfi sokszori könyörgésére sem hagyta abba. Az orvosi vizsgálat szerint a férfi halálát az erőszakos rendőri fellépés és a szervezetében levő drogok kombinációja okozhatta. 

Az esetet azonban nem sorolhatjuk kizárólag az „eggyel több gyilkossággal végződő brutális rendőri fellépés” kategóriába, mert hála a főáramú médiának, a száraz tényen kívül még valami belénk égett: az áldozat, George Floyd fekete volt, az elkövető, Derek Chauvin pedig fehér. A helyszínen készült amatőr videó jóvoltából tavaly minden híradó ezt a – valós – képet mutatta, ám ezzel azt a – hamis – képzetet is keltette, hogy itt rasszista gyilkosság történt. Az amúgy is brutális tett médiaképei előhívták a nemzet kollektív tudalattijából azt a szégyenletes, a rabszolgatartástól a Jim Crow-törvények betiltásáig tartó időszakot, amikor valóban rendszerszintű volt a faji megkülönböztetés Amerikában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!