hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem garantált a konzervatív fordulat az amerikai Legfelsőbb Bíróságban
Ruth Ginsburg halála új fejezetet nyitott a választási hajrában
Nem garantált a konzervatív fordulat az amerikai Legfelsőbb Bíróságban

Ruth Bader Ginsburg, az Amerikai Legfelsőbb Bíróság nem rég elhunyt bírája(Fotó: AP / Stephan Savoia)

2020. 09. 23.
Ruth Bader Ginsburg élete döntő hatással volt az Egyesült Államok jogfejlődésére és társadalmára. Halála még nagyobb változásokat hozhat. Nem csak a novemberi választások során lehet a mérleg nyelve, egyben történelmi lehetőség nyílt arra, hogy konzervatív többségű Legfelsőbb Bíróság álljon föl.

A Legfelsőbb Bíróság egyik székének megüresedése kritikus pillanatban jött. Amerika történelmének egyik leg­ádázabb küzdelme zajlik az elnöki székért, és ebben Ruth Ginsburg halála komoly fordulat. Ginsburg egyik utolsó kívánsága az volt, hogy ne válasszák meg utódját egy új elnök beiktatásáig. A liberális ikon még utolsó leheletével is Donald Trump ellen küzdött, és szavai elképesztő viszályokat szülhetnek az amúgy is túlfűtött kampány során.

A bírók kinevezésének joga komoly erőkar, éppen ezért a választások során nagy jelentősége van. Trump 2016-os megválasztásában annak is szerepe volt, hogy sokakat visszariasztott annak gondolata, hogy a konzervatív Antonio Scalia helyére Hillary Clinton választhatna utódot a Legfelsőbb Bíróságba. Ha Trump első terminusa alatt három bírát is ki tud nevezni, az egyik legnagyobb hatású elnökként vonul be a történelembe.

Az egyenjogúság bálványa

A helyzet érzékenységét mélyíti, hogy ha Scaliát konzervatív ikonnak tekinthetjük, annál inkább ikonikus Ginsburg a liberálisok számára. Utódjának megválasztása neuralgikus kérdés a társadalom jelentős részének. A bírónőről most úgy cikkeznek, mint aki az ország történetében a legtöbbet tett a nők egyenjogúsága érdekében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!