hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Támadnak a törökök": megoldható-e az örmény–azeri konfliktus?
Sztálin öröksége máig káoszt okoz a kaukázusi régióban
"Támadnak a törökök": megoldható-e  az örmény–azeri konfliktus?

Fotó: AP / Sipan Gyulumyan

2020. 09. 30.
Múlt hét vasárnap kitört az örmény–azeri háború. A nyugat a harcok azonnali beszüntetését sürgeti, Donald Trump pedig kijelentette, jó kapcsolataik vannak a térségben, és meglátják, meg tudják-e állítani a katonai konfliktus eszkalálódását.

Rendkívüli állapot bevezetését és katonai mozgósítást rendeltek el a hegyi-karabahi és jereváni örmény hatóságok, ugyanis vasárnap óta nehézfegyverek bevetésével folynak a harcok az örmény és azeri csapatok között. Nikol Pasinján örmény kormányfő szerint Ilham Alijev azeri elnök diktatórikus rendszere nem hagy fel az ellenségeskedéssel. Azerbajdzsán elnöke pedig szintén ugyanígy gondolkodik örmény „kollégájáról”. Nem csoda, hiszen Azerbajdzsán és Örményország hivatalosan nem is ismeri el egymást és diplomáciai kapcsolataik sincsenek. 

Hétfőn Azerbajdzsánban is részleges mozgósításra került sor. Az örmény külügyminisztérium beszámolója alapján Törökország aktívan bekapcsolódott a konfliktusba, harci repülőgépeket, drónokat és fegyvereket vet be Azerbajdzsán megsegítése érdekében. Kedden az örmény katonai tárca nyilatkozata szerint egy török F–16-os szállt fel az azeri repülőtérről és örmény légtérben lelőtt egy örmény repülőgépet. Mind Törökország, mind Azerbajdzsán tagadta ezt az állítást.

Jereván azonban kilátásba helyezte Iszkander hadműveleti-taktikai rakétarendszereinek bevetését abban az esetben, ha Törökország továbbra is F–16-osokat vet be Hegyi-Karabahban. Törökország részvétele azonban minden bizonnyal nem merül ki harci repülőgépek bevetésével, hiszen az örmény kormány és az orosz sajtó állítása szerint Törökország mintegy négyezer katonát vezényelt Észak-Szíriából Azerbajdzsánba, hogy részt vegyenek a Hegyi-Karabahért folyó harcokban. Természetesen az azeri fél ezt az állítást is hazugságnak minősítette.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!