hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit tehet Donald Trump az utolsó két hónapban?
Van honnan visszajönni az elnöknek
Mit tehet Donald Trump az utolsó két hónapban?

Donald Trump már hivatalosan is republikánus elnökjelölt.(Fotó: AP / Evan Vucci)

2020. 08. 26.
Bár az amerikai – és még inkább a nemzetközi – sajtó gyakorlatilag biztosra veszi Joe Biden győzelmét a november 3-ai elnökválasztáson, Donald Trump helyzete nem reménytelen, mert meglepő módon több fontos választói réteg jobb véleménnyel van róla, mint 2016-ban.

Minden kampánytervet elsodort idén a járvány, így elmaradtak a konfettizáporos-ballonos országos jelölőgyűlések is. Bár névleg ezek a rendezvények a hivatalos jelöltállításról szólnak, senki nem vár ezeken igazi meglepetést, hiszen bő két hónappal az elnökválasztás előtt csak vis major esetben lehet pilótát cserélni a pilótafülkében. (Bár ebben a rendkívüli évben az újságírók is messzebbre eresztették a fantáziájukat a szokásosnál, és számos cikkben találgattak arról, hogy Joe Biden még november 3-a előtt, vagy megválasztása után közvetlenül átadhatja a helyét Kamala Harrisnak, egészségügyi okokra hivatkozva. Ennek a spekulációnak a fordítottja is szintén több helyen megjelent, hogy Donald Trump visszalép a biztos vereségtől való félelmében Mike Pence alelnök javára, vagy egy másik fiktív forgatókönyv szerint éppen Pence-t cseréli le egy női alelnökjelöltre, például a volt ENSZ-nagykövetre, Nikki Haley-re.)

A találgatásokból egyelőre semmi nem valósult meg, de a lecke így is fel volt adva a kampánystratégák számára. Teljesen új műfajt kellett rögtönöznie mindkét pártnak: a virtuális konvenciót, ami alapvetően ugyanolyan szürreális, mint a nézők nélküli kupadöntő vagy a közönség nélküli rockkoncert.

Lapzártánkig másfél konvenciót láthattunk: a Demokrata Párt jelölőgyűlése után egy héttel kezdődött a republikánusok négynapos rendezvénye. Az eddig látottak alapján a hivatalban lévő elnök jöhet ki jobban a versenynek ebből a szakaszából. Ebben segítségükre volt, hogy ők elemezhették a demokrata virtuális konvenció gyermekbetegségeit, és nyilvánvalóan igyekeztek is elkerülni azokat. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!