hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Waldorf Astoria hotel története
„A vendégnek mindig igaza van!”
A Waldorf Astoria hotel története

Fotó: AP / Mary Altaffer

2023. 03. 09.
A híres New York-i szállodakomplexum sokak számára nem is­me­retlen, azonban azt már kevesebben tudják, ki állt a napi mene­dzseri teendők élén és vezetett be újításokat, melyek által lett a világ egyik legkiválóbb luxushotele. Ő George C. Boldt.

Georg Karl Boldt 1851-ben Poroszországban, Rügenben született egy kis szigeten, ahol a mezőgazdasági munkán kívül számára nem sok más lehetőség adódott, ezért úgy döntött, hogy New Yorkba utazik új kihívások után kutatva. Amerikába érve megváltoztatta a nevét George Charles Boldtra és először kifutófiúként és mosogatóként dolgozott fogadókban, hotelekben, például a számára otthont is adó Merchant Exchange Hotelben. Nem talált nyugalmat New Yorkban, hajtotta a kíváncsiság, úgy érezte fel kell fedeznie egész Amerikát. A lendülete egészen Texasig vitte, ahol le is telepedett: egy kis faházikóban élt és alkalmi munkákból igyekezett eltartani magát. Egy éjszakai vihar során elsodorta az ár a számára otthont jelentő fabódét, így mindene odaveszett, még a megtakarított pénze is. George rendkívül csalódott volt, és érezte, nem itt van a helye, így visszautazott New Yorkba. Akkor indult be igazán számára az élet. Rendkívüli vezetői és szervezői képessége hamar megmutatkozott, aminek köszönhetően több felkérést kapott, többek között a neves Cornwall-on-Hudson Hotel szállodamene­dzseri pozíciójára – ekkor alig 25 éves volt. Mivel sikerének híre gyorsan terjedt, egy philadel­phi­ai szállodatulajdonos, William Kehrer felfigyelt a tehetséges fiúra, és megbízta a Philadelphia Club szálloda vezetésével.

Egy legenda

A híres történet szerint Philadelphiában egy esős, viharos éjjelen kopogás hallatszott a szálloda ajtaján.

George, amikor ajtót nyitott, látta, hogy egy kedves, idős házaspár áll bőrig ázva az esőben, kétségbeesetten szállást keresve éjszakára. A városban több konferencia is zajlott ekkor egyidejűleg, így szinte minden hotel és szálloda telt házas volt, ahogyan a Philadelphia Club szálloda is, így Boldt nem tudott mást tenni, mint a saját szobáját ajánlotta fel a látogatóknak, mondván: „Ilyen kedves párt nincs szívem kiküldeni az éjszaka közepén a zuhogó esőbe…” Rövid szabadkozást követően beleegyeztek és elfogadták a felajánlott szobát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!