Nyártól valós időben kell beküldenie a vendéglátósoknak, miből mennyit fogyasztunk – de ez még nem minden
Állítólag "kizárólag turisztikai célú, statisztikai adatgyűjtésről" van szó
Nyártól valós időben kell beküldenie a vendéglátósoknak, miből mennyit fogyasztunk – de ez még nem minden

Balatonfüred( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 05. 18.
Fontos újítás lép érvénybe július 1-jétől: kezdetét veszi a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (röviden: NTAK) kötelező jellegű adatbekérése, amelynek keretében minden, Magyarországon működő vendéglátó üzlet üzemeltetőjének azonnal, valós időben kell majd megosztania a fogyasztási/rendelési adatokat a központtal.

A vendégáltósok az adatszolgáltatásnak úgy tehetnek eleget, ha regisztrálják üzletüket az NTAK-nál. (Ennek jogszabályi és technikai részleteiről a szervezet honlapján olvashatnak bővebben.)

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az éttermeknek, büféknek, cukrászdáknak, kávézóknak, gyorsétteremknek stb. az adatszolgáltatáshoz az NTAK adatküldésre alkalmas vendéglátó szoftverét kell alkalmazni, amely két típusú üzenetet küld majd be (automatikusan) a központi rendszerbe: a rendelésösszesítők adatait, valamint a napi zárást - tájékoztatott az NTAK.

A rendelésösszesítő nem más, mint az adott rendelés lezárását követően, az egy asztaltársaság vagy vendég által vásárolt/fogyasztott tételek összessége. Ezekről a rendelésösszesítőkről a „vendéglátó szoftver” az alábbi (személyes adatokat nem tartalmazó) statisztikai adatokat küldi be:

  • Tárgynap
  • Rendelés kezdete és vége
  • NTAK fő- és alkategória
  • Fizetési információk
  • Rendelt tételek: (Megnevezés, Bruttó ár, Tételszám, Mennyiség, Mennyiségi egység, ÁFA kategória)

Amennyiben viszont valamiért (pl. üzemzavar vagy üzemszünet miatt) az adatszolgáltatás meghiúsul, a probléma megszűnését követő napon kell majd teljesítenie az üzleteknek az adatküldést.

Mint a központ hivatalos honlapja írja, a beérkező statisztikai adatok alapján pontosan láthatóvá és mérhetővé válik majd az adott település, turisztikai térség vagy akár egy komplett turisztikai szektor teljesítménye, ágazati megosztásban is. És kiemelik, hogy a rendszerben kizárólag turisztikai célú, statisztikai adatgyűjtésről van szó, személyes adatok befogadására a rendszer nem képes.

előfizetés

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!