hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rejtélyes világ: Tudta, hogy a szumó harcosoknak még azt is megszabják, mikor házasodhatnak meg?
A ringen túl
Rejtélyes világ: Tudta, hogy a szumó harcosoknak még azt is megszabják, mikor házasodhatnak meg?

Fotó: AP

2023. 06. 08.
A legtöbb nemzetben létezik olyan tevékenység, amit igazán a magukénak éreznek az emberek. Japánban két sportág emelkedik a népszerűség csúcsára, a baseball és a szumó, amelynek neve a „küzdeni”, „versengeni” jelentést hordozza magában. Mégis sokkal többről szól, mint a küzdelem és a győzelem.

A két sportág közt érdekes ellentét áll fent, ugyanis amíg egy baseballjátékos élete, tevékenysége teljesen nyitott könyv a japán közönség előtt, addig a rikisi(a szumó harcos) életét még a hozzáértő rajongók előtt is homály fedi. Eme „rejtettséget” a Japán Szumó Szövetség maga is elősegíti, mivel korlátozott kapcsolatot tartanak fenn a nyilvánossággal. A szervezet maga 1926-ban jött létre, de a szumó története ennél sokkal régebbre nyúlik vissza.

A Nihon Soki (ősi japán történelmi dokumentum) a 300-as években rögzíti az első küzdelmet, de korábbi időszakokban is találhatók említések a szumóról; ekkor egyfajta istenítélet jelleggel funkcionált (szumó secsie). Miután a császár hatalma meggyengült, a sport főként a szamuráj körökben élt tovább mint „erőfelmérés”.

Az ország újraegyesülését követően, az Edo-korszakban, a békeidőben „munka nélkül” maradt szamurájok kezdtek el a szumóval foglalkozni, hisz hasznosítani tudták a csaták során szerzett képességeiket. Néhányan csoportokba tömörültek, ezekből kerültek ki az első professzionális szumó harcosok. Így jött létre az Edo-korszakban a szumó-beja – az istálló­rend­szer. Az edzőközpont egyben az otthont is jelentette a rikisik számára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!