hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hazai turizmus motorját a fürdők jelentik
Interjú Balogh Zoltánnal, a Magyar Fürdőszövetség Főtitkárával
A hazai turizmus motorját a fürdők jelentik

Az elmúlt évekre rányomta bélyegét a Covid-járvány, mely többek közt a turizmust is jelentősen átalakította. (Fotó: Hunka Erika)

2023. 06. 22.
2023 elején még arról lehetett olvasni, hogy bajban vannak a hazai fürdõk. Bár a háború és az energiaválság árnyékában a külföldi turisták száma csökkent, viszont bizakodásra ad okot a fürdõk korszerûsítése, fejlesztése mellett a belföldi turizmus élénkülése.

 A Covid lecsengése után mik a tapasztalatok? Többen keresik fel a fürdőket?

Az elmúlt évekre valóban rányomta bélyegét a Covid-járvány, mely többek közt a turizmust is jelentősen átalakította. Bár már semmiféle korlátozás nincs érvényben, a vendégek száma még mindig elmarad az utolsó „békeév”, 2019 számaitól. Mindez elsősorban a külföldi vendégek elmaradásából adódik, ami már nem is a Covid, hanem a közelünkben zajló háború következménye. Ez leginkább a budapesti műemlék fürdőket érinti, hisz a Budapestre látogató vendégek több mint 60 százaléka legalább egy fürdőt meglátogat. Az orosz és ukrán turisták elmaradása pedig a kelet-magyarországi fürdőkön túl érzékenyen érinti Hévíz turizmusát is. Felméréseink alapján az idei év első negyedévének vendégforgalma 15 százalékkal múlta alul a 2019. évi azonos időszak forgalmát.

   Az emelkedő energiaárak miatt nyilván változott a fürdők fenntartásának helyzete is. Erről mik a tapasztalatok?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!