hetilap

Hetek hetilap vásárlás
8 kevéssé ismert, de remek strand és gyógyfürdő
Különleges hazai fürdőhelyek
8 kevéssé ismert, de remek strand és gyógyfürdő

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 07. 01.
Hazánk el van kényeztetve gyógy- és termálfürdők tekintetében, amelyek közmondásosan híresek világszerte. A dolgos hétköznapok után kevés jobb kikapcsolódási lehetőség van, mint egy fürdőzéssel egybekötött pihenőnap vagy nyaralás.

Közismert, hogy az ország területének 80 százaléka alatt van valamilyen ásvány-, gyógy- vagy termálvíz. A hazai fürdők olyan „aranytojást tojó tyúkok”, hogy a pandémia alatt sem kellett drasztikusan leépíteniük a létszámot; sőt több helyen fürdőfelújítások valósultak vagy valósulnak meg. Tendencia lett, hogy sokan költöznek a gyógyfürdős kistelepülésekre.

Hogy hat a szervezetre?

Számos panasz kezelhető hatékonyan minősített gyógyvizeinkben, amelyek között van gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású, de akad olyan is, amely stresszoldó, vagy olyan, ami az emésztőrendszer panaszait enyhíti. A különféle betegségek gyógyításában több módon is kifejtik vizeink a hatásukat: felszívódnak a bőrön keresztül, másrészt belélegezve vagy ivókúra formájában érik el kedvező hatásukat. Ilyen például a radonos, a jódos és a kénes víz is.

A vízi testmozgás, a víz alatti torna is – számos tanulmány szerint – kedvezően hat a szervezetünkre, a csontanyagcserére, főleg, ha a tornát vizes kezelésekkel kombináljuk. nagy szerepe van az úgynevezett „hőingernek” is. Rengeteg idegvégződés a bőrsejtekben található, így a különféle hőmérsékletű vízkezelésekkel a bőrön keresztül az idegrendszerre lehet hatni. Egyes vízgyógyászati kezeléseknél nem véletlenül alkalmaznak hidegebb vizet, mert az ezzel járó „értorna” frissítő, keringésjavító hatású. Míg más kezelésnél a meleg víz izomlazító, nyugtató hatásának van fontos szerepe: kitágítja az ereket, ezáltal csökken a vérnyomás. Azonban szívbetegek, vese- és daganatos betegek, valamint kismamák csak szakorvosi konzultáció után fürdőzzenek a számukra megfelelő vízben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!