hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Exluzív interjú: elárulta a titkát az artista, aki átsétált a Duna felett
Világszenzáció Budapesten
Exluzív interjú: elárulta a titkát az artista, aki átsétált a Duna felett

Ifj. Simet László szerint a hosszú élet titka az óvatosság, ezért távol tartja magát a megfontolatlan dolgoktól. (Fotók: MTI /Balogh Zoltán)

2023. 04. 20.
Augusztus 20-án szokott a Duna két partján akkora lenni a népsûrûség, mint ami április 15-én, szombat délután volt látható. Két emelõdaru között 300 méter távolságban volt egy 22 milliméteres kötél kifeszítve „acélból”, hogy az sétára legyen alkalmas. Egyben szimbolikusan emlékezve Pest és Buda összekötésének 150. évfordulójára. A sétát a világhírû magaskötélartista-mûvész, ifj. Simet László vállalta. A félelmet nem ismerõ 63 éves „fiatalember” biztosítás nélkül, sikeresen teljesítette 300 méteres, világszenzációnak tekinthetõ átkelését a Duna két partja között.

Hátborzongató volt a látvány, melyet a helyszínen sok ezren, az M1 televízió élő adásában pedig még többen követhettek. Természetesen szinte mindenki az artista sikeréért fohászkodott, de talán lehettek a kíváncsiskodók között olyanok, akik azt is érdeklődéssel lesték volna, ha a mintegy 1200 lépés valamelyikét László elhibázza. Nem tette, pedig a változó erejű déli szél nem könnyítette a vállalkozását. Láttuk, hogy néha 1-1 másodpercre megállt, és rendezni kellett az egyensúlyi helyzetét. A vállalkozás csúcspontja az volt, amikor a folyó középvonalán fél térdre ereszkedett és integetett a sok ezer érte szorító felé. Félelmetes belegondolni, hogy az emberi test súlyvonala a gerincoszlop alatt van, és minden egyes lépés egy testsúlyáthelyezést tesz szükségessé a mintegy kettő centiméteres felületen. Milyen felmérhetetlen mennyiségű gyakorlásra (edzésre) van szükség, hogy ilyen kitett körülmények között hibátlanul legyen képes teljesíteni. Ugyanis itt kétszer nem lehet hibázni (ha az első végzetes)!

Ifj. Simet László édesapja mesterségét követte. Negyvenöt éve artista. Számtalan fesztivál érmese, győztese. Szerepet vállalt a 2012-es londoni olimpia záróünnepségén is. Tudniillik, hogy amit tesz, csinál, roppant tudatos felkészülést igényel, de abban a félelem nem lehet jelen. Viszont – mint mondta – ez volt gyerekkori álma, és az elmúlt két hónapban ezzel a Duna keresztezéssel kelt fel és feküdt le minden áldott napon. Mint mondta, amit tesz, az azért nem Isten kísértése, mert lelkiismeretesen felkészült arra, aminek teljesítését célul tűzte maga elé. Az artistaművész a Hetek számára adott exkluzív interjút:

Az előbb itt álltam egy küszöb mellett és azt mondtad, hogy vigyázzak. Mondod nekem te, aki néhány perccel ezelőtt a Duna fölött 40 méterrel egy 22 mm-es acélkötélen haladtál lépésről lépésre. Te vigyáztál?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!