hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kincses sziget nyomában
Ahol mindenki mindig mosolyog
A kincses sziget nyomában

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 04. 13.
A természeti különlegességek paradicsomának számító Madagaszkár az azonos nevű 3D-s animációs kalandfilm-vígjátékról vált ismertté a 2000-es években, de azt már kevesen tudják, hogy a hatalmas szigetországnak magyar királya is volt.

Madagaszkár Afrika keleti partjaihoz közel található, i. e. 200 és 500 között népesült be a Borneó szigetéről érkezett malájokkal, később pedig mozambiki bantukkal. A 7. században muszlim kereskedők telepedtek le, később nagy törzsfőnökségek uralták a szigetet.

A 16. században portugálok kereskedtek, a század végén pedig a franciák kereskedelmi állomásokat nyitottak a keleti parton. 1774-ben kikötött partjainál egy magyar nemes, Benyovszky Móric is. A híres utazó, emlékíró és katona célja az volt, hogy a francia király megbízásából telepet létesítsen ezen az indiai-óceáni szigeten. Két évvel később a bennszülöttek „királyukká” választották Benyovszkyt, aki 
Louisbourg néven települést is ala­pított.

1824-ig Madagaszkár a kalózok vadászterülete volt, sok európai tengerész szenvedett hajótörést a sziget partjainál. A 19. században Franciaország gyarmatosította. Majd a brit befolyás idején a Merina-udvar áttért a keresztény hitre. 1883-ban a franciák megtámadták Madagaszkárt, melynek végén Antsiranana várost és az északi partot Franciaországhoz csatolták. 1896-ban a Merina Monarchia véget ért, a királyi családot Algériába száműzték.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!