hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mézeskalács ház a sümegi vár alatt
Interjú Drótos Gyöngyivel, a zalaszántói Mézeskalács Múzeum vezetőjével
Mézeskalács ház a sümegi vár alatt

Fotó: Baji Blanka

2022. 09. 29.
Zalaszántó, Fõ út 102. Mézeskalács Ház. De nem az a bizonyos, az a mesebeli. Nem, ez itt egy mai magyar falucska nagyon is magyar házikója. Icike-picike dédimami házikó. Nincs túltolva, nincs kitalálva. Mégis kincset rejt.

Bemegyek a sarkig tárt, mézeskalács mintájúra festett nagy vaskapun, fel a kis lépcsőkön, be az apró szobába. A szoba tele van: a falak mentén mindenütt mézeskalács, de rengeteg, középütt egy csapat érdeklődő állja körbe a házigazdát. Engem is invitál, hát lehuppanok az ablak alá egy kis padra. A pad nagyot nyekken, de megtart, aztán együtt figyeljük, hogy mit árulnak el magukról a színes, kacskaringós mintájú mézesek. Itt van a pólyás baba, a lovas huszár és persze a jó öreg tükrös szív. Szemben velem szépen felaggatva a karácsonyi díszek: csillagok, szívek, gömbök ünnepi díszben. A másik oldalon meg a menyegzősök: a galambpár egymást nézve, köztük a szívecske, mind fehér csipkébe öltöztetve. És a kedvencem a szekrényke tetején: a mézeskalács házikó, nem is egy, egész város a hó alatt. Ezek a sütemények mind mesélnek, az alkotójuk, Drótos Gyöngyi hangján mondják el a réges-régi történeteiket. A Mézeskalács Múzeum megálmodója és működtetője napokig tudná mesélni, mi mindent kutatott fel kedvenceiről. De inkább engedi, hogy a vendégei nézelődjenek, válogassanak. Engem a kiskonyhába ültet le egy stokira az asztal mellé, és engedi, hogy faggassam a szenvedélyéről.

Hogy lesz valakiből mézeskalács-készítő?

– Egyszerű történet ez. Már elmúltam negyven, amikor kiderült, hogy kisbabám lesz. Olyan munkát kellett kitalálnom magamnak, ami mellett otthon lehetek. A Mézeskalács Múzeum úgy jött, hogy akkoriban öt kiló megkövült mézet találtam a pincében, amit felolvasztottam és elkezdtem sütögetni. Pedig nem is szeretek sütni, azóta sem, a díszítés, összeállítás más, azt nagyon szeretem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!