hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi az a passzív agresszió, és hogyan kezelhetjük?
Igazi „hungarikum”
Mi az a passzív agresszió, és hogyan kezelhetjük?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 10. 13.
Nemrégiben asszertív (önér­vényesítő) kommunikációs képzést tartottam egy munkahelyen. Amikor a passzív-agresszív vi­selkedés romboló voltáról kezd­­tem beszélni, érezhetően megfagyott a levegő. A hallgatóság egyöntetűen pó­kerarcot öltött. Elutasító, néma haraggal, vagyis passzív agresszióval reagáltak.

Ahogyan ezzel a jelenséggel ilyen erőteljesen szembesültem, egyből éreztem, erről a témáról beszélni kell, mivel a hétköznapi ember mindennapjait meghatározó viselkedésformáról van szó.

Habár lélektanilag a gyermekkorban kialakított „túlélő mechanizmusokból” eredeztethető a passzív-agresszív viselkedésforma, nem nehéz belátnunk, hogy a magatartási sémáink jó részét a kultúránkból, a tágabb társas életkörnyezetünkből vesszük át. Történelmi szempontból nézve az 1848-as szabadságharc utáni időszak juthat először eszükbe, hiszen akkor egyfajta nemzeti méltóságot mentő stratégia volt az úgynevezett passzív ellenállás a minket legyőző hatalommal szemben. De ha onnan nézzük a kérdést, hogy ez a minta azt közvetíti, hogy az aktív érdekképviseletnek, a nyílt és tudatos konfrontációnak semmi értelme sincsen a nagyobb hatalommal rendelkezőkkel szemben, akkor már nem biztos, hogy bátor és produktív stratégiaként fogjuk értékelni a passzív agressziót. Ez az attitűd ugyanis teljesen beépülhet a mindennapi életvezetésünkbe és ezáltal általános konfliktuskezelési módszerünkké is válhat.

„Vesztes-vesztes” játszma

A passzív-agresszív ember általában nem kommunikálja egyenesen az igényeit, az érzelmeit, nem közli a másikkal szemtől szembe, hogy esetleg problémát okoz számára a másik viselkedése. Nem mond nemet nyíltan akkor, amikor pedig szíve szerint azt tenné. Mivel nem meri, nem képes felvállalni a konfrontációt, ezért valamilyen manipulatív formában igyekszik levezetni a feszültségét, meghiúsítani az együttműködést, vagy akár bosszút állni vélt vagy valós sérelmeiért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!