hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Olyanok, mint a szél: hogyan érthetjük meg a fiatalokat?
Piros Júlia véleménycikke
Olyanok, mint a szél: hogyan érthetjük meg a fiatalokat?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 10. 27.
Generációs különbségek mindig is voltak. Hogyan érthetjük meg ma gyermekeinket?

Ez egy véleménycikk.

Végre szombat, mindenki fellélegzik egy kicsit. Legalább egy napra hátra hagyjuk a reggeltől estig tartó erőltetett menetet, ami az iskola/óvoda-iroda-bevásárlás-házimunka körforgásában zajlik. Elvisszük a gyerekeket egy jó kis közös programra, majd kiülünk egy Duna-parti kávéteraszra, ahol gondtalanul élvezhetjük egymás társaságát a csodaszép október végi napsütésben. Az idilli képben egyszer csak egy 6-7 fős tinitársaság jelenik meg, akik pont a mellettünk lévő fotelekbe telepszenek le. Az öltözetük a szokásos. Fekete kapucnis pulóver, szakadt farmer, Converse cipő vagy Martens bakancs (és ezek változatai). Semmi hangoskodás, semmi durvaság, tényleg nem alakul ki körülöttük semmiféle káosz. Egy okból mégis gyanakvóan méregetem őket. Tényleg mindenki a mobilját bámulja? Ha egymáshoz is szólnak, akkor is úgy, hogy valamit mutatnak egymásnak a telefonjukon. Egyértelmű, ha van miről beszélni, ha van min nevetni, akkor az csakis egy éjjel-nappal fénylő és mindig izgalmas képernyő miatt lehet. 

Az elmúlt időben egyre többet foglalkoztatott a kérdés, hogy elkerülhető-e a sokat emlegetett generációs szakadék, vagy lehetnénk-e éppen mi azok a szülők, akik jobban beleéreznek a tiné­dzserek gondolkodásmódjába. De akárhogy is próbálok objektív maradni, azért előfordul, hogy én is kezdem azt hinni, hogy ezekkel a „mai fiatalokkal” valami nincs rendben. Mégis, olyan jó lenne megúszni azt a rengeteg konfliktust, ami a saját tízes-húszas éveinkben sokszor megnehezíthette a szülő-gyerek viszonyt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!