hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Képernyőtudatos család: mikor adjunk telefont egy gyerek kezébe?
Ne hagyjuk magára gyermekünket a digitális dzsungelben
Képernyőtudatos család: mikor adjunk telefont egy gyerek kezébe?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 14.
Szülőként az ember igyekszik mindenből a leg­jobbat megadni gyermekeinek. Az egészséges táplálkozás, a megfelelő ruházat kiválasztása, a kortárs baráti kapcsolatok ápolása mellett azonban felmerül egy égető kérdés: vajon tudatosan mentorálja képernyő­fogyasztási szokásaikat is?

Lehetséges szülőként egészséges középutat találni csemetéink számára a technológiahasználat teljes tiltása és a ráhagyás között? Mikor vegyünk gyerme­künknek telefont? Hogyan beszéljünk az internetbiztonságról? Dr. Devorah Heitner ifjúsági és médiaszakértő többek között ezekre az égető kérdésekre kínál gyakorlati tanácsokat a Képernyőtudatos család – Hogyan neveljünk digitális bennszülötteinkből digitális írástudókat? című könyvében.

Egy „digitális naiv” generáció

Amikor gyermekünk születik, mindannyian megfogadjuk, hogy akár az életünk árán is vigyázni fogunk kincsünkre. „Gyerekbiztossá” tesszük a lakást, ügyelünk az egészséges étkezésre, az időjárásnak megfelelő ruházatra, terelgetjük a kapcsolatait. Feljegyezzük első szavait, és még évekkel később is pontosan meg tudjuk mondani, mikor fordult hasról hátra, vagy hogy kik voltak a legjobb barátai az óvodában. De vajon tudjuk, hogy a tízévesünk látott-e már pornográf tartalmat? Ismerjük a számítógépes játékokat, amivel játszik? Hogyan kerülnek gondoskodó szülők százezrei a partvonalon kívülre gyermekük életében? 

Dr. Devorah Heitner szerint a határvonalat leggyakrabban az első okostelefon vagy tablet jelenti. Míg az alsó tagozatos gyermekek életében a szülők szinte mindent menedzselnek a különóráktól a barátságokig, az éppen kamaszodó felső tagozatos fiuk vagy lányuk kezébe aztán hirtelen okostelefont nyomnak, hogy mostantól intézze ő a kapcsolatait – ennek eredményeiről pedig már könyvtárnyi szakirodalomból tájékozódhatunk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!