hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Milyen módszerekkel őrizhetjük meg fogaink épségét?
A fogágybetegség népbetegség
Milyen módszerekkel őrizhetjük meg fogaink épségét?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 11. 03.
Amikor beteg, fájó fogainkkal a fogorvosi székbe kényszerülünk, sokszor már késő. Mosolyunk, gyönyörű fogaink megőrzésének ára szinte csak rajtunk múlik. De mit tehetünk mi fogaink megmentéséért?

Korábban már volt szó arról, mi az a két fő probléma, amely fogelvesztéshez vezethet. (Hetek, 2022.október 7. Prevenció az otthoni fogápolásban) Ezért beszélünk most a fog­ágybetegségről, más néven parodontitisről. 

De először ismerjük meg a fog­ágy részeit. Fogágynak a fogakat tartó szövetet nevezzük, és ha ez begyullad, akkor alakul ki fogágybetegség.

Azért tartom fontosnak, hogy erről külön essen szó, mert legtöbb esetben a páciensek már csak akkor fordulnak orvoshoz, ha a fogaik teljesen vagy részlegesen mobilissá válnak. Általában csak a fogkrémreklámokból hallunk erről a betegségről, pedig a felnőtt és időskori fogelvesztések túlnyomó többségét a fogágybetegség okozza. De ha ismernénk a probléma kialakulásának főbb okait, akkor már korai szakaszban megállítható lenne, valamint megelőzhető, megfelelő szájhigiénével és rendszeres orvosi ellenőrzéssel. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!