hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Provence-i hangulat a Balaton mellett
Levendulaszüreten a Balaton déli partján
Provence-i hangulat a Balaton mellett

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 07. 04.
A levendula amellett, hogy gyönyörködtet, remek fegyver stressz ellen is – vallja Kereskai Melinda, akinek balatonszentgyörgyi kertjében igazi ünnep a nyár. 

Ha nyár, akkor Balaton. Ha Balaton, akkor mindig érdemes felkeresni egy új helyszínt, amivel hozzátehetünk a nyaralás emlékéhez. 

Francia levendulatáblák borítják a csodaszép balatonszentgyörgyi lila farmot, ahová ellátogattunk. Már javában tartott a virágok szürete és a kerti fotózás: mindez gyerekek és szüleik vidám zajában, önfeledt nevetésében, miközben levendulás limonádét és linzert kóstoltak.

Kereskai Melinda tulajdonos és alapító elmondta: „Bár a levendula a mediterrán vidék növénye, a klímaváltozás következtében hazánkban is gond nélkül áttelel, és egy kis odafigyelés mellett hatalmas bokorrá cseperedik. Főleg a vintage és a vidéki stílus kedvelői között népszerű, de nem hiányozhat a mediterrán hangulatú házak udvaráról sem.”

2000 tő levendula

Melinda, aki végzettségét tekintve agrármérnök, adótanácsadó és könyvelő, 2017-ben családi és baráti összefogással közel 2000 tő levendulát telepített a házuk végi kertbe. Mint mondja, számukra a telepítés költsége volt a legnagyobb, attól kezdve már csak a kézi munkaerőt kell megfizetni a gyomtalanítások alkalmával.

„Nehézséget az aratás okozott kezdetben, mivel kézi munkát igényel.

Sok ember kell hozzá, hogy a megfelelő időben legyen leszedve, a legmagasabb illóolaj-tartalommal. 10 és 15 óra között, a nap legmelegebb részében kell aratni. Most már összeszokott csapatunk van, és a korábbi szőlőszüretek és kukoricaszedések hangulatát idézi az ilyen alkalom – meséli az alapító, hozzátéve: – Idén is július közepén aratjuk a levendulát, majd egy Győr melletti lepárlóba szállítjuk, ahol kizárólag bio fair trade minőségű olaj készül a virágokból.” Ezután az olajat apró üvegekben viszi a környékbeli termelői piacokra szörpök, lekvárok és egyéb levendulás termékek mellett.

A levendula megannyi felhasználási módja

Láthatóan minden korosztály számára üdítő, pihentető program a szüret, ráadásul a hazavitt levendula felhasználásának módja szinte végtelen. Izgalmassá tehetjük vele a kávénkat vagy egy egyszerű süteményt, de illatosításra és a molyok távoltartására is nagyszerű. A virágvíz – a lepárlás mellékterméke – fertőtlenítő hatású, jó arclemosásra, és elűzi a szúnyogokat.

Ma már méhészkednek is, ennek köszönhetően levendulás mézzel is kiegészült a termékpalettájuk. A farm kedvező adottságai közé tartozik a Balaton és a Csillagvár, a Festetics család vadászházának közelsége.

Aki csak fotózni és sétálgatni szeretne a levendulabokrok között, annak ingyenes a provence-i hangulatú program.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!