hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jobban és tovább élne? A zene és a mozgás a kulcs
A világhírű Kovács-módszer
Jobban és tovább élne? A zene és a mozgás a kulcs

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 08. 18.
Ahogy a Valahol Európában musicalben is megénekelték – „A zene az kell” –, az emberi élet lényeges része a zene, a hétköznapokon és az ünnepnapokon is. Kevés szó esik azonban arról, hogy milyen nagy szükségük van a zenészeknek a sportra, a mozgásgazdag életmódra.

A zeneművészeknek is szükségük van rendszeres sportolásra – ezzel a címmel készített a Sport és Tudomány folyóirat interjút Kodály Zoltánnal 1959 decemberében. Az ekkor hetvenhét éves világhírű zeneszerző maga is rendszeresen mozgott, napi fél órán át végzett olyan gyakorlatokat, amiket előtte kipróbált, és egészségmegőrzéséhez a legalkalmasabbnak tartott. Úgy gondolta, e nélkül nem bírná a magas szintű szellemi és fizikai igénybevételt, egyszerűen összeroppanna.

Mozgásszegény életmód a testi és lelki problémák mögött

Nem véletlen, hogy Magyarországon az első komoly mozgásszervi vizsgálatokra a zenészek körében épp Kodály felkérésére került sor.

Az ötvenes években a Liszt Ferenc Zeneakadémián egyre nagyobb arányban jelentek meg olyan szakmai ártalmak, mint a légzési problémák, kézbántalmak, depresszió, idegösszeroppanás, amelyek következtében az ideiglenes vagy akár végleges pályaelhagyók, valamint az öngyilkosságok száma is növekedett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!