hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újabb őrület: identitás lett az egészségtelen testsúly
A testpozitív felfogás ellentmondásai
Újabb őrület: identitás lett az egészségtelen testsúly

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 07. 07.
Nem csak az a baj, hogy a kenyér napról napra drágább. Jó ideje a mentális betegségek is „inflálódnak”, különösen a testképet érintők. Firtatni az okait annak, ami korábban rendellenes volt, diszkrimináció lett, a kezelésre tett próbálkozások pedig konverziós terápiaként vannak felcímkézve.

Tess Holliday-t anorexia nervosával diagnosztizálták. Országos hír lett belőle az Egyesült Államokban; az ABC televízió népszerű Good Morning America című műsorában készített riportot a pácienssel. Az Instagramon 2,4 millió követővel rendelkező Tess ugyanis 140 kiló körüli plus-size modell. Elég távol áll attól, ahogy az önmagukat éheztető nőket elképzeljük, de nincs mese, az inkluzivitás és a diverzifikáció megköveteli, hogy ne csak a csontsoványak lehessenek anorexiásak.

És valóban, a NEDA (táplálkozási zavarokkal foglalkozó amerikai szövetség) tágította az anorexia kórmeghatározásának kritériumait.

A súlygyarapodástól való irracionális félelem és kóros soványsághoz vezető ételmegvonás mellett az is ebbe a kategóriába esik, ha valaki nem realisztikusan ítéli meg a saját testalkatát és -súlyát, illetve ezeknek túlzottan nagy jelentőséget tulajdonít az önértékelésében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!