hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így csökkenthetjük a vízszámlánkat, és óvhatjuk a természetet
Interjú Tahy Ágnes geológussal
Így csökkenthetjük a vízszámlánkat, és óvhatjuk a természetet

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 09. 22.
Az idei június a legszárazabbnak, a július pedig a legmelegebbnek bizonyult az elmúlt 121 évben tapasztaltakhoz képest. Idén nyáron számos településen a kánikula alatt vízkorlátozási szabályozás bevezetésére volt szükség, a vízfogyasztókat a takarékos ivóvíz-felhasználásra szólították fel. Ez többek között azt takarta, hogy tilos volt több hazai településen bizonyos időszakokban ivóvízzel locsolni, öntözni, gépjárművet mosni, kerti medencét feltölteni.

Magyarország vízellátottságáról mit lehet tudni?

– Csak a Balatonnál, a nagy tavakban (Velencei-tó, Fertő-tó), illetve a nagy folyók (Duna, Tisza, Dráva) környékén bőségesek a rendelkezésre álló vízkészletek. Az éghajlatváltozás miatt azonban nagy tavainkkal és a Tiszával is egyre több gondunk van. Az elmúlt 10 évben 30 százalékkal csökkent a keletről érkező folyóinkon a vízlefolyás. A Duna–Tisza közi hátságról is sokan tudják, hogy a 60-as évek óta szárazodás tapasztalható. Az elmúlt időszakban a Nyírségben is elindult a talajvízszint-csökkenés és a vízhiány. Itt tudunk olyan vízműről, ami új vízforrásokat keres az ivóvízellátás biztosítása érdekében. Jó hír, hogy Magyarországon az úgynevezett „távlati ivóvízbázisokat” az állam lehatárolta és gondoskodik a védelmükről. Amikor egy vízműnek új vízforrásra van szüksége, akkor rá tud települni egy ilyen távlati ivóvízbázisra. Például Vácnál történt, hogy elszennyeztek egy vízbázist. Erre a megoldás az volt, hogy a Duna Menti Regionális Vízmű Verőcénél kiépített egy új vízműtelepet, és onnan látták el regionális rendszerben azokat, akik Vácról kapták a vizet. Ilyen eset bármikor előfordulhat. A NYÍRSÉGVÍZ Zrt.-nél is felmerült, hogy az egyik távlati vízbázist használatba kellene venni, mert gyakorlatilag az öntöző és egyéb mezőgazdasági vízigények annyira megnövekedtek a területen, hogy problémássá vált az ivóvízellátás.

A nyáron tapasztalt vízhasználati korlátozásra visszatérve, amennyire tudom, egyszerűen nem bírta a vízellátórendszer kapacitása követni a vízigényeket, tehát nem a vízforrásnál jelentkezett a hiány.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!