hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vízhiány: Magyarország is bajba kerülhet
Egyre nagyobb kincs lesz a víz
Vízhiány: Magyarország is bajba kerülhet

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 07. 08.
Az elmúlt hónapban több Pest megyei településen korlátozták a vízfogyasztást. A lakosokat arra kérték, hogy a medencék feltöltését halasszák későbbre, és lehetőleg ne ivóvízzel öntözzenek. A péceli önkormányzat pénzbüntetést helyezett kilátásba azok számára, akik a korlátozás ellenére mégis locsolni kezdenek.

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. június 21-én hívta fel a figyelmet arra, hogy bár a víztermelő kutak és a vízbázisok a lehető legnagyobb kapacitással működnek, jelentős mértékben csökkent a víztároló medencék vízszintje. Június 30-án pedig az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Belügyminisztériumnál kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését.

Egy adott terület vízkészletét számos tényező befolyásolja: az éghajlat, a domborzat és természetesen az emberek, akik ott élnek. Amikor azt vizsgáljuk, mennyire gazdag az egyes országok vízháztartása, akkor az egy főre jutó belső megújuló vízkészletet kell néznünk, amely a csapadékmennyiség és a szabad vízfelszínek, a növényzet, valamint a talaj együttes párolgásának különbsége. Ez a mi esetünkben 2014-ben körülbelül 608 m3/fő/év volt. Az általánosan elfogadott úgynevezett stresszhatár az 1000 m3/fő/év, ez tehát azt jelenti, hogy Magyarország vízhiánnyal küzd. A teljes megújuló vízkészletünket tekintve jobb helyen állnánk, ez azonban becsapós adat, mivel jelentős részét, mintegy kilencvenöt százalékát az ország területén átfolyó folyamaink teszik ki. Ezek azonban nem képezik a nemzeti vízkészlet részét.

Hazánk alapvetően a csapadékból, a felszín alatti vizekből, valamint a folyókból juthat vízutánpótláshoz, azonban mindhárom téren akadnak problémák.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!