hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Futball és űrtechnológia: a manchesteri sikerek titka
Úti beszámoló a világelső iparvárosából
Futball és űrtechnológia: a manchesteri sikerek titka

Az egyik leghíresebb futballstadion, az Old Trafford, a Manchester United otthona is itt található.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 09. 22.
Manchester ugyan nem a legnagyobb angol város, de az egyik legjelentősebb. Az első ipari város, ahol az ipari forradalom indult, ami hátteret adott a technológiai és tudományos fejlesztéseknek. A város azóta is mozgásban van, még a futball is változik: a United vezető helyét lassan a City veszi át, ahogy a gőzgépek helyére az egészségipar és az űrtechnológia lépett.

Bár Manchester ma is ipari központ, de sem gyárkémények, sem füst nem jellemzi. A környéke a tipikus angol vidék, ahol a kisebb településekre is jut egy-egy nagyobb cég telephelye és gyáregysége éppúgy, mint a nyugodt vidéki életbe kitelepült emberek lakóházai. Utunk során a taxis megmutatta Sir Alex Ferguson házát, és néhány híres focista lakhelyét. Míg Magyarországon több mint 30 fokos kánikulát hagytam hátra, a helyi hőmérséklet alig 5 fok volt reggel 6 órakor.

A dombságra jellemző szintkülönb­ségek dinamikussá tették a hajnali futást, a pagonyok és füves részek váltakozása, majd a szálloda épületének látványa különböző nézetből felüdítő volt.

Később megismertem az épület, a Shrigley Hall történetét. 1825-ben építtette egy parlamenti képviselő, és sokáig egyházi iskolaként üzemelt. Amióta szálloda lett, már a kápolna is funkciót váltott, ott üzemel a szállodai wellness és spa. Amikor eltűntek a fények, és valahol a sötétség közepén letért a taxi az útról, akkor érkeztem a saját szállásomra. Egy György korabeli udvarházba léptem be, amilyet korábban csak filmekben láttam.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!