hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Milyen az ideális dolgozószoba?
Hogyan rendezzük be az otthoni munkaállomást, irodát, tanulósarkot?
Milyen az ideális dolgozószoba?

Ha olyan irodában dolgozunk otthon, ahová ügyfeleket is fogadunk, célszerű a szobát két részre osztani.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 09. 30.
Ősszel sokak fejében megfordul a kérdés: hogyan alakítsuk úgy az otthonunkat, hogy a munka és a tanulás számára is ideális legyen. Nem árt időt fordítani a dolgozósarok kialakítására. Lakberendezői tanácsok következnek.

Ezekben a napokban sok családban felmerül, hogy vajon otthonra rendezkedjenek-e be, hiszen újra jöhet olyan időszak, amikor nem lehet munkába, iskolába járni, otthon kell maradni. Számos munkahelyen hibrid munkavégzés folyik, vagyis bizonyos napokon kell bemenni az irodába, a hét másik felében távmunkában dolgozhatnak. Többen ősszel nagyobb beszerzésre, átalakításra szánják magukat, hogy semmi ne maradjon le a szükséges dolgok közül a hatékony munkavégzéshez, gyermekek esetében pedig a tanuláshoz.

Milyen az ideális „munkaállomás”?

Kellő figyelmet szükséges az ergonómiára fordítani, vagyis a testmérethez illeszkedő bútorok kiválasztására. Az íróasztal ideális magassága 70-75 centiméter, de ez függ a magasságunktól. Úgy tudjuk megállapítani, hogy mi az ideális magasság, ha leülünk a székre és behajlítjuk a könyökünket – ebben a helyzetben a klaviatúrának a könyök magasságában kell lennie. Számítógép használata esetén speciális számítógépasztalt is beszerezhetünk, ahol kellő távolságban, külön helye van a monitornak. Amennyiben egy egyszerű íróasztalra kerül a számítógép, a monitornak szemben kell lennie az arccal és karnyújtásnyi távolságban. A legtöbb monitor talpazata már állítható magasságú, de ha túl alacsony lenne, érdemes megemelni például egy nagyobb könyvvel. Asztallapként minimum 80×120 centiméteres felület szükséges, ahol már kényelmesen el lehet férni. Az asztallap ne legyen fekete, és ne készüljön üvegből, mert a fekete-fehér kontraszt, valamint a csillogás fárasztja a szemet. Az íróasztal mögött legyen legalább 90 cm hely a szék számára. A szék magasságát mindig igazítsuk az asztalhoz.

Ha hosszú távon dolgozunk otthonról, fontos egy jó minőségű székbe beruházni. Olyat érdemes választani, amely minden testhelyzetben megfelelő támaszt nyújthat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!