hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így lehet álomkonyhánk!
Érdemes kihasználni az otthonfelújítási támogatást
Így lehet álomkonyhánk!

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 05. 20.
Konyhánk tervezésekor, felújításakor laikusként – legyünk bármilyen alaposak – könnyen futunk bele olyan hibákba, melyeket csak komoly idő- és költségráfordítással tudunk orvosolni. A HETEK olvasóinak most egy szakember segít az eligazodásban.

Otthonunk építése, felújítása során a konyha megtervezése a legnagyobb kihívás, mely még a profik számára is alapos körültekintést igényel. Mivel milliós költségekről beszélünk, fontos még időben alaposan tájékozódni, végiggondolni, mit, hova szeretnénk. Az építkezés végéig nem várhatunk, hiszen a gépészeti kiállásoknak, elektromos csatlakozásoknak ekkorra már a helyükön kell lenni. Az árajánlat kérésére már csak a költségvetés pontos kikalkulálása miatt is az építkezés, felújítás elején szükség lehet. Mindenképpen hasznos több ajánlatot bekérni, hiszen akár több százezres eltérések is adódhatnak.

Sok múlik az anyagválasztáson

Közkeletű vélekedés, hogy a legjobb a tömörfából gyártott konyhabútor. Ez azonban tévedés, mivel a természetes fa nedvességet vesz fel és ad át, aminek következtében deformálódik a bútor. A tömörfa konyhák magas ára, valamint a vizes és párás környezetben gondosabb és rendszeres kezelést igénylő faanyag az oka annak, hogy a természetes fát lassan kiszorítják az új, könnyen karbantartható anyagok. Az MDF-bútorlap előállításánál az összezúzott fát nagy nyomáson préselik össze, ezért ez egy tömörebb, jobban megmunkálható anyag. Az MDF-lap minden szempontból értékesebb, mint a faforgácslap, hiszen szilárdsági mutatói jóval kedvezőbbek, szerkezete homogén, kiváló felülete és élei marással jól megmunkálhatóak, lakkozható, festhető és fólia, furnér jól ragasztható rá. A faforgácslap kevésbé tömör és víztaszító. Marásmintát ebbe az ajtótípusba nem tudunk választani, illetve, ha üveges elemet szeretnénk, az sem a legszebb megoldás ebből az anyagból. Ezt az alapanyagot laminálni szokták, festésre sajnos nem a legjobb választás. Felületek közt is vannak eltérések, minőségben és költségekben is. Festett MDF-frontok esetén elképesztően nagy a színválaszték: a RAL, NCS színskála több mint 2000 színéből válogathatunk. A felület struktúrája lehet matt, selyemfényű vagy magasfényű festés is. Számtalan a marásvariáció, akár minimalista ajtó is készíthető MDF-ből. Könnyen tisztítható, tartós felület és kisebb sérülés esetén újrafesthető. Hátránya a magasabb árfekvés, azonban, ha hosszú távra és minőségi konyhabútort szeretnénk, akkor ez a legjobb választás.

A választék szinte határtalan

Léteznek már olyan furnérozott MDF-frontok, valódi faborítású bútorlapok is, melyeket pácolni és lakkozni is lehet. Ennél a megoldásnál az MDF-lapra egy vékony faréteget nagyteljesítményű hőpréssel kasíroznak rá. Ezeken a felületeken a tömörfa bútor hátrányait nélkülözve találkozhatunk a természetes fa látványával. Rengeteg fafajta megtalálható a kínálatban, különféle eljárásokkal színek széles választéka kialakítható. Így olyan könnyen tisztítható felületet kapunk, mely sérülések esetén csiszolással javítható. Klasszikus értékeket hordoz, emellett az utóbbi években minimalista stílusban közkedveltté vált fiatalok körében is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!