hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így lehet álomkonyhánk!
Érdemes kihasználni az otthonfelújítási támogatást
Így lehet álomkonyhánk!

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 05. 20.
Konyhánk tervezésekor, felújításakor laikusként – legyünk bármilyen alaposak – könnyen futunk bele olyan hibákba, melyeket csak komoly idő- és költségráfordítással tudunk orvosolni. A HETEK olvasóinak most egy szakember segít az eligazodásban.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Otthonunk építése, felújítása során a konyha megtervezése a legnagyobb kihívás, mely még a profik számára is alapos körültekintést igényel. Mivel milliós költségekről beszélünk, fontos még időben alaposan tájékozódni, végiggondolni, mit, hova szeretnénk. Az építkezés végéig nem várhatunk, hiszen a gépészeti kiállásoknak, elektromos csatlakozásoknak ekkorra már a helyükön kell lenni. Az árajánlat kérésére már csak a költségvetés pontos kikalkulálása miatt is az építkezés, felújítás elején szükség lehet. Mindenképpen hasznos több ajánlatot bekérni, hiszen akár több százezres eltérések is adódhatnak.

Sok múlik az anyagválasztáson

Közkeletű vélekedés, hogy a legjobb a tömörfából gyártott konyhabútor. Ez azonban tévedés, mivel a természetes fa nedvességet vesz fel és ad át, aminek következtében deformálódik a bútor. A tömörfa konyhák magas ára, valamint a vizes és párás környezetben gondosabb és rendszeres kezelést igénylő faanyag az oka annak, hogy a természetes fát lassan kiszorítják az új, könnyen karbantartható anyagok. Az MDF-bútorlap előállításánál az összezúzott fát nagy nyomáson préselik össze, ezért ez egy tömörebb, jobban megmunkálható anyag. Az MDF-lap minden szempontból értékesebb, mint a faforgácslap, hiszen szilárdsági mutatói jóval kedvezőbbek, szerkezete homogén, kiváló felülete és élei marással jól megmunkálhatóak, lakkozható, festhető és fólia, furnér jól ragasztható rá. A faforgácslap kevésbé tömör és víztaszító. Marásmintát ebbe az ajtótípusba nem tudunk választani, illetve, ha üveges elemet szeretnénk, az sem a legszebb megoldás ebből az anyagból. Ezt az alapanyagot laminálni szokták, festésre sajnos nem a legjobb választás. Felületek közt is vannak eltérések, minőségben és költségekben is. Festett MDF-frontok esetén elképesztően nagy a színválaszték: a RAL, NCS színskála több mint 2000 színéből válogathatunk. A felület struktúrája lehet matt, selyemfényű vagy magasfényű festés is. Számtalan a marásvariáció, akár minimalista ajtó is készíthető MDF-ből. Könnyen tisztítható, tartós felület és kisebb sérülés esetén újrafesthető. Hátránya a magasabb árfekvés, azonban, ha hosszú távra és minőségi konyhabútort szeretnénk, akkor ez a legjobb választás.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!