hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Ha tanultam volna a videójátékozás helyett, már doktor lehetnék"
Súyos függőséget okozhatnak a videójátékok
"Ha tanultam volna a videójátékozás helyett, már doktor lehetnék"

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 05. 27.
A túlzásba vitt videójátékozás és a videójáték-függőség egy olyan mentális zavar, amely rengeteg gyereket, tinédzsert és még felnőttet is érint napjainkban világszerte.

Az elmúlt években Daphne Bavelier agykutatónak a videójátékok emberi agyra gyakorolt pozitív hatásáról szóló TED-előadása bejárta a világhálót. Számtalan cikkben idézik, hivatkoznak rá. Csakhogy nem egy ilyen írás végén szerepel, hogy szponzorált tartalomról van szó, mégpedig valamilyen videójáték-gyártó cég PR-anyaga. Tény, hogy a videójátékok javíthatnak bizonyos kognitív készségeket: például az akciójátékok növelik a kognitív folyamatok sebességét, míg a logikai játékok a pontosságot, a szem-kéz koordinációját vagy a térbeli memóriát, a többszereplős játékok pedig a közösségi készségeket és a nyelvtudást is pallérozhatják. 

Függőségből gazdagság

De még mielőtt magunk is a videójátékot kezdenénk reklámozni (távol álljon), szeretnénk a figyelmet felhívni egy egzakt számokkal is alátámasztott fontos tényre: a videójáték-ipar hatalmas üzlet, mára messze túlnőtt az amerikai filmiparon is nyereség tekintetében. Adam Alter Ellenállhatatlan című bestsellerében ezt a folyamatot így mutatja be: „A technológia erkölcsileg nem jó vagy rossz, amíg a nagyvállalatok kezébe nem kerül, amelyek aztán a tömegfogyasztás szolgálatába állítják.” Az egyik legaddiktívabb játékot, a World of Warcraftot közel 20 millióan játszák, plusz 8,7 millióan folyamatosan figyelik. A Twitchen, vagyis az egyik legnagyobb online játékot közvetítő platformon közvetítik – „gamer” kifejezéssel élve streamelik –, amiből nagyjából 10 millió dollár extrabevétel keletkezett a cégnél, és akkor még a reklámbevételekről nem is ejtettünk szót. Alternek több videójáték-készítő elárulta, kerülik ezt a videójátékot kifejezetten addiktív tulajdonságai miatt. Megosztotta Bennett Foddy játékfejlesztő professzor, filozófus történetét is, aki munkája részének tartja, hogy kipróbálja a létező összes jelentős videójátékot, ezt az egyet kivéve:

„…nem engedhetem meg magamnak az időveszteséget. Elég jól ismerem magam, és úgy gondolom, hogy nehezen tudtam volna leszokni róla.” 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!